Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1915.

Reportage: Svenska kvinnan Elsa Sandblad greps och satt häktad i Ryssland, anklagad för spioneri. Nu är Elsa Sandblad på bild och hon berättar om den fruktansvärda tid då hon satt i ryskt förvar.

Reportage: Svensken Elow Nilsson befinner sig i Champagne i Frankrike. Nu ger han en dramatisk rapport från fronten. Elow Nilsson är frivillig i franska armén nu under Första världskriget.

Reportage: Erik Nylander är chef för Sveriges Allmänna Exportförening. Nu är han på bild och han skriver om Sveriges möjligheter att handla med Ryssland, när första världskriget är slut. Goda kontakter finns redan mellan Sverige och Ryssland, konstaterar han.

Reportage: Veckojournalen har fått komma hem till en fattig familj i Stockholm. Mannen tjänar endast tio kronor i veckan och det ska räcka för att mätta sex barn och hustrun. Vi ser familjen på bild. Barnen börjar längta till julen, men för modern är oron stor. Hon förstår inte hur de ska ha råd med några julklappar i år. Bilder och beskrivningar av levnadsvillkoren bland fattiga familjer nu på 1910-talet. Veckojournalen uppmanar läsarna att tänka på alla fattiga familjer så här inför jul. Nog finns det läsare som kan tänka sig att bidra lite så att även fattiga barn kan få en julklapp i år?

Reportage: Första världskriget rasar vidare. Veckojournalen har de senaste dramatiska bilderna från fronten.

Artikel: Vid Valhallavägen i Stockholm ligger Engelbrekts barnkrubba. Här berättas om verksamheten och på bild ser vi barnen inuti lokalerna.

BIld: En våldsam brand har totalförstört Älfåsens skyddshem för vanartiga gossar i Älvsbacka utanför Molkolm. Nio pojkar på hemmet startade branden som ödelade en av de finaste herrgårdarna i Värmland. Bild på gården innan den brann.

Bild: Doktor Emil Thorelius är på bild. Han har förklarat att hans fiende, en kyrkoherde Rune är sinnessjuk.

Bild: Löjtnant K. G. Rudberg är på en stor bild i tidningen. Här berättas att han är befälhavare på torpedbåten Pollux. Nu hyllas han i hela landet för sina insatser i samband med att den tyska torpedjagaren W. 182 kränkte svenskt vatten.

Bild: Båtsman Johan Fredrik Stenberg från Trosa är på bild. Här berättas om honom.

Bild: Ivar Berger är polisdomare i Göteborg. Nu hyllas han med en bild i tidningen.

Se även mina andra tidningar till salu.
Jag samfraktar!

Objektnr 630408564

Visningar 49

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 48 1915 Älvsbacka, Elsa Sandblad, Erik Nylander, Emil Thorelius, Elow Nilsson

Pris

139 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

366 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?