Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1915.
Reportage: Reportern vid fronten, Paul Oskar Höcker beskriver situationen i skyttegravarna just nu. När kriget inleddes förväntade vi oss hjältedåd och triumfer, i stället har allt urartat till ett evigt elände och dödande i leriga skyttegravar. Kommer detta fruktansvärda någonsin att ta slut?

Reportage: Även soldater i fält behöver fira jul. Tidningen publicerar en stor bildkavalkad som visar hur de stridande i Första världskriget tar paus för att fira jul i fält. Vi får också se bilder på hur de sårade firar jul på sjukhus. Soldaterna tas omhand av barmhärtiga sjuksköterskor.
Reportage: Julia Ström är på bild. Hon skriver om "jungfrufrågan". Även kvinnor som har till uppgift att sköta ett hem drabbas av krisen och kriget. Bild från Kristinehamn där kajen har rasat ihop.

Bild: Stor bild på Katrineholms folkskola i Katrineholm, med alla elever uppställda utanför.

Reportage: Adorée Via Villany är dansare. Nu har hon besökt Sverige och visat upp sig naken. Vi ser henne naken på bild. Hon har väckt uppseende i Stockholm eftersom hon uppträder naken.

Bilder: Jul har firats på barnsjukhuset i Göteborg. På bild ser vi sjuka barn dansa runt en gran, under överseende av sjuksystrar. Bilder även från julfirande hos brandkåren, Svea livgarde, ålderdomshemmet i Sabbatsberg, Bild på fattiga kvinnor i Göteborg som tar emot klappar som ma har skänkt. Bild på ett och tvååringar, barn som är mycket sjuka och som nu får paket. Bild på juldekorerad spårvagn i Göteborg.

Artikel: Operasångaren Sven Nyblom har fått en nyårsdikt publicerad i tidningen. Dikten tar avstamp från kriget och eländet som vi upplever i världen just nu.

Bild: Nordens tre kungar har haft ett möte i Malmö. På en stor bild ser vi de tre kungarna samlade. Bilden är tagen av hovfotograf Axel Sjöberg och tidningen hoppas att denna bild kan ingjuta lite hopp hos medborgarna nu i denna oroliga tid.

Se även mina andra tidningar till salu.
Jag samfraktar!

Objektnr 630021740

Visningar 48

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 1 1915 Första världskriget, Julia Ström, Kristinehamn, Katrineholm

Pris

139 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

366 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?