Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1915.

Reportage: Paul Oskar Höcker rapporterar direkt från fronten i det pågående Första världskriget. Han har tillbringat mycket tid i en skyttegrav där soldaterna hostar och fryser i leran och regnet. Döden finns ständigt närvarande, men lycklig är den som får dö soldatdöden, skriver Höcker. Tillvaron är ohygglig, men nu gäller det att alla kämpar, till siste man!

Reportage: Tidningen publicerar flera bilder som visar hur soldater världen över firar in det nya året 1915. Det blev ett kort men lyckligt avbrott i plikterna när soldaterna kunde skåla in det nya året. Nu återstår att se om det nya krigsåret 1915 blir än mer fasansfullt än det innan. Bild på sårad soldat. Bild på en mamma, ett oskyldigt offer som har fått sin arm bortsprängd. Hennes lilla dotter undrar vad som egentligen har hänt med mamma.

Reportage: Veckojournalen har anordnat en insamling till fattiga barn. Tidningens läsare har bidragit och nu skildras hur redaktionen reser med automobil till förorterna Hagalund, Liljeholmen, Huvudsta och Brännkyrka där det bor många fattiga barn. Nu överräcker tidningen julklappar till dessa stackars barn. Vi ser också glädjen i barnens ögon när de får en julklapp, något som deras fattiga föräldrar aldrig skulle ha haft råd med.

Reportage: Anna Branting har anställts som ny litteraturredaktör på Veckojournalen. Nu är Anna Branting på bild och hon inleder med att skriv om Hjalmar Bergman.

Bildreportage: Året 1914 är över och det sammanfattades i form av en revy Stora teatern i Göteborg. Bilder från föreställningen. Bild på Hjalmar Meissner. Bild på Stassa Wahlgren.

Bild: I Torrom i Häggdånger utanför Härnösand bor läraren Emil Edlund. Han har skickat in en bild på en snöskulptur som barnen i Torrom har skapat. I bakgrunden ser vi skolan i Torrom.

Se även mina andra tidningar till salu.
Jag samfraktar!

Objektnr 629854044

Visningar 50

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 2 1915 Första världskriget, Anna Branting, Hjalmar Meissner, Stassa Wahlgren

Pris

139 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

366 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?