Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1945.

Reportage: Tidningen har varit hemma hos greve Erik Trolle. Han bor i Fulltofta utanför Hörby och på bilderna får vi se hur hans bostad ser ut. Han bor på Fulltofta herrgård. Erik Trolle är kammarherre och befolkningen i Fulltofta brukar komma till honom när de vill ha ransoneringskort eller hjälp med olika saker. Hustrun heter Elsa Trolle. Hon föddes som Elsa Wachtmeister. På bild ser vi även de välklädda barnen.

Reportage: John Hedlund är en stridbar pastor i frikyrkan. Nu attackerar han ungdomens underhållning, jazz och dansställen. Enligt honom tjänar filmindustrin och nöjesställen grova pengar på att förleda ungdomen. Jazzmusik är en våldtäkt på själen, anser han. Dansbanor och biografer måste stoppas innan det är för sent!

Reportage: Fotografen Heinrich Hoffman tog många intressanta bilder på Adolf Hitler. Nu publicerar tidningen några av dessa bilder och man beskriver Hitlers yrkesmetoder och leverne. På bilderna ser man att den äldre Hitler har blivit mer av en gubbe. Här finns inte alls samma vitalitet som i början på 1930-talet. Spekulationerna är nu vilda huruvida Adolf Hitler led av sjukdom mot slutet av sitt liv. Hans näsa ser svullen ut och tidningen spekulerar om han stirrade lite väl djupt i flaskan mot slutet.

Reportage: Båstad har varit i blickpunkten under kriget, med anledning av var någonstans staden är placerad, när kriget. Tidningen har besökt Båstad och träffat en man som påstår att han är alkemist, d v s att han kan tillverka guld!

Reportage: Tidningen har bett konstnärerna som kallar sig för "De unga" att skapa självporträtt av sig själva. Nu ser vi dessa självporträtt i tidningen. De heter: Olle Nordberg, Gösta Granström, Harald Widing, Gösta Sundvall, Kurt Carendi, Knut V Pettersson, Karl Göte Andersson, Edvin Öhrström, Knut Irwe, Nils Björklund, Eric Alsmark, Jurgen von Konow. Man har också besökt deras utställning på Liljevalchs och tagit bilder där.

Reportage: Mästerliga skådespelaren Edvin Adolphson porträtteras.

Reportage: Henning Orlando är en legendarisk cirkusdirektör. Nu har han pensionerat sig och skriver på sina memoarer. Tidningen träffar honom på hans gård Mariedal utanför Malmö.

Reportage: Riksdagens högtidliga öppnande har ägt rum. Veckojournalen var där. På bild ser vi bl a Manne Ståhl, Märta Boman, Gerda Svensson. Bild på Riksdagen, på ministrar och toppolitiker.

Reportage: Tidningen har besökt Göteborg för att ta reda på vilket mode som gäller där just nu. Det visar sig att det påminner mycket om Storbritannien. Att Göteborg kallas för "Lilla London" är nog ingen slump!

Bild: Tidningen publicerar en bild på den 27-åriga sångerskan Birgit Nilsson från Båstad. Hon börjar göra sig ett namn nu!

Bild: Beth Hennings är rektor vid Stockholms högre allmänna läroverk för flickor. Nu är hon på bild tillsammans med glada elever eftersom de har flyttat in i en ny skolbyggnad på Bohusgatan.

Bild: Kriget är över och det är dags för de finska krigsbarnen att resa hem till Finland igen. Tidningen publicerar en bild på finska barn på en förläggning Roknäs utanför Piteå. Mödrarna från Finland har kommit till Roknäs för att hämta hem sina barn. På bilden ser vi även landshövdingen i Norrbotten,

Se även mina andra tidningar till salu.

Jag samfraktar!

Objektnr 617754826

Visningar 155

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 4 1945 Erik Trolle, Fulltofta, Adolf Hitler, Henning Orlando, Beth Hennings

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

369 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?