Beskrivning

Tidningen Se från 1942.

Reportage: Tidningen har besökt Enköping för att skildra den beryktade Enköpingsligan. De har gäckat polisen länge men nu har ligan äntligen sprängts. På bilderna ser vi de unga män som ingår i denna gängbildning. De är ett samhällets missfoster, konstaterar SE. Lilla, fredliga Enköping blev plötsligt skådeplatsen för synnerligen grova brott, på grund av dessa odågor. En hotellvaktmästare i Enköping samarbetade med ligan och gömde stöldgods på hotellet. Bilder från rättegången i Enköpings rådhus. Vi ser de tilltalade på bild. De är swingpjattar och kriminella. De är tonåringar och gängkriminella. De är äntligen bakom lås och bom. Enköping kan andas ut! På bild ser vi bl a åklagaren från Uppsala, Åke Pontén.

Reportage: Medan tidningen befann sig i Enköping bestämde man sig för att göra ytterligare ett reportage där. Man besökt Stadshotellet för att närvara vid söndagsskolan där. Då blev man varse vilken fin stad Enköping är och att den överväldigande majoriteten av Enköpingsborna faktiskt är skötsamma. Framtidens generationer Enköpingsbor skildras i reportaget, välartade barn! På bild ser vi bl a komminister Gustav Lindblad.

Reportage: SE har varit i Hudiksvall för att skildra en stor skidskola som har dragit igång där. Det är Hudiksvallssonen Herman Edqvist som har startat skolan. Han kallas för "Lappen". Man höll till i slalombacken ute vid Hede. På bild ser vi också idrottsläkare Bertil Erwald.

Reportage: Norge är ockuperat av nazisterna. Norska flyktingar försöker ta sig på skidor över fjällen, mot friheten i Sverige. Tidningen följde med några unga, norska män som gav sig ut i fjällen med målet att korsa gränsen till Sverige. I bild och text skildras flykten från hemlandet. Norrmännen hyllar sin kung, och de står inte längre ut att bli domderade av tyskar.

Reportage: Tidningen har besökt Sturehof i Stockholm, stadens främsta fiskrestaurang. På bilderna ser vi bl a Ellen Gröndahl, Agnes Karlsson, Lina Lindberg och andra som arbetar i köket.

Reportage: Sveriges 12 biskopar har alla samlats för ett möte. Tidningen skildrar detta möte och passar samtidigt på att ta porträttbilder på var och en av våra biskopar. De är: Bengt Jonzon, Luleå. Arvid Runestam, Karlstad. Torsten Ysander, Göteborg. Edvard Rodhe, Lund. Yngve Brilioth, Växjö. Tor Andrae. Torsten Bohlin, Härnösand. Gustaf Ljunggren, Skara. John Cullberg, Västerås. Gustaf Aulén, Strängnäs. Carl Block, Göteborg.

Reportage: Sovjetunionen har överraskat alla den här vintern. Det är de mäktiga sibiriska styrkorna som har lyckats slå tillbaka tyskarna på slagfältet. Tidningen skildrar detta.

Artikel: Emma Bachmann bor i Järvsö. Nu har hon fått medalj av kungen för sina fantastiska insatser. Bild på gumman Emma Bachmann. Hon reste till Alaska i sin ungdom och blev rik under guldruschen. Nu på ålderns höst är hon tillbaka i Järvsö och hon har skänkt mycket pengar till sin hembygd, samtidigt som hon alltid har levt ett mycket enkelt liv själv!

Se även mina andra tidningar till salu!

Jag samfraktar!

Objektnr 622184562

Visningar 102

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 5 1942 Enköping, Åke Pontén, Emma Bachmann, Herman Edqvist, Bertil Erwald

Pris

119 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

382 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?