Beskrivning

Tidningen Se från 1941.

Reportage: USA har gått med i Andra världskriget. Bild på när president Roosevelt håller sitt berömda tal. Det är demokratin som har förklarat krig mot diktaturen i Europa och Asien. Kan det bli så att den nya världen kan rädda den gamla världen när det gäller demokrati och frihet? USA har mobiliserat en miljardarmé, och nu är de på väg hit, för demokratins skull! På 10 sidor redogör SE för USA:s militära förmåga och landets förmodade betydelse för kriget just nu.

Reportage: Inte nog med att USA har en enorm armé, de kan ha världens vackraste kvinnor också, skriver SE. Nu publicerar tidningen bilder på de kvinnor som redaktionen anser är de allra vackraste i USA. Vilken grannlåt!

Reportage: I Norrköping har man byggt upp ett starkt luftvärn. Bild på ingången till en hemlig försvarsanläggning, insprängd i berget. Bilder inifrån anläggningen. Där inne sitter luftskyddschef Nils Kindahl och personalchef Sven Gärtner. Bild på sängarna där soldaterna sover. Bild på kvinnor som är växeltelefonister, inuti bunkern. På bild ser vi också polismästare Gillis Kleberg. Han är elegant, skriver SE. Tidningen följde honom när han undervisade i luftskydd. Två grevinnor fanns bland eleverna. På bild: Louise Montgomery (född: Louise Mörner) och Maud Aurell (född Maud von Rosen).

Reportage: Socialisten Karl Kihlbom är på en stor bild i tidningen. Han rasar mot artisternas höga gager i folkparkerna. En schlagerstjärna ska ha 1 000 kr för ett framträdande, medan en professor bara kan ta 60 kr för en föreläsning! Filmstjärnan Edward Persson svarar på kritiken: "Det är inte vi artister som får pengarna, det är arrangörerna!"

Reportage: Schweiz har lyckats hålla sig utanför kriget. SE skildrar detta säregna land.

Reportage: SE har besökt stiftelsen Solgårdarna i Göteborg. Här tar man hand om små barn medan deras mödrar arbetar. De tvingas arbeta eftersom fäderna är i beredskapstjänst.

Artikel: Nadeschda Nilsson är ny kvinnlig chef för Gröna Lund. SE träffar henne och tar bild på henne. Trots att hon är kvinna räknar man med att hon har förmågan att leda denna stora verksamhet.

Bild: Det nya Tekniska läroverket i Stockholm har examinerat sin första kull studenter. På bild ser vi fröken Marianne von Rosen, den första kvinnliga elev att examineras. Hon niger och tackar byggmästare Olle Engqvist.

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Objektnr 632248233

Visningar 31

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 14 1941 Nadeschda Nilsson, Karl Kihlbom, Gillis Kleberg, Sven Gärtner, USA

Pris

139 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

383 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?