Beskrivning

DIPLOMACY / PC spel / DIPLOMACY
  • Spelet är ett oanvänt originalspel som ligger i en inplastad CDask.
Beskrivning:
En riktig klassiker bland strategispelen och ett måste för den som tycker om strategispel. Mycket bra spelmekanism.

Diplomacy är ursprungligen ett brädspel uppfunnet av Allan Calhamer i slutet på 50-talet. Spelet utspelar sig i början av 1900-talet och din roll är att som ledare över en av de sju stora nationerna i Europa vid denna tid göra dig enväldig. Detta uppnås genom att behärska en tillräckligt stor del av den europeiska kartan vilken även utgör spelplanen. Till sitt förfogande har du enheter av två typer: armé och flotta. Reglerna i Diplomacy är tämligen enkla vad det gäller striderna. Alla enheter har samma styrka i strid vilket innebär att om två arméer försöker gå in i samma ruta så kommer de båda att studsa tillbaka till rutan de kom ifrån. I praktiken kan man välja mellan att göra tre saker med sina enheter: flytta, stödja annan enhet eller stå kvar. Alla enheter flyttar en ruta per omgång, med några få undantag.

Finessen med spelet är turordningen. En omgång inleds med att alla spelarna har chansen att diskutera med varandra, därav namnet diplomacy (diplomati), varefter de skriver ner sina respektive drag. Sedan utförs alla drag samtidigt utan att någon av spelarna vet hur de andra har valt att flytta. Spänningen ligger i om man lyckas med sina drag och om de löften man fått om stöd och support verkligen infrias av de andra spelarna. Du behöver alltså inte på något sätt uppfylla de löften du givit tidigare i förhandlingarna om du inte vill. Slutligen så räknar man varannan omgång erövrade/förlorade resurscenter för att se om man får bygga nya enheter eller om man måste ta bort enheter från spelplanen. På spelplanen finns det ett antal resurscenter strategiskt lokaliserade i olika länder och först att behärska 18 resurscenter vinner. Även om grunderna i spelet kan låta enkla är Diplomacy oerhört komplext och fängslande. Orsaken till att det blir komplicerat är flera. En är att Diplomacy blir omöjligt att vinna utan hjälp från andra spelare. Detta beror på att alla trupperna är likvärdiga och för att slå ut andra krävs således stöd från andra trupper. Det säger sig självt att i det fall där två länder samarbetar så blir de dubbelt så starka som ett ensamt land, för att inte prata om allianser med tre länder. Här kommer nästa komplexitet, eftersom samarbeten i regel inte kan pågå hela spelet ut. Förr eller senare så är det fördelaktigt att svika sin allierade för att kanske vinna eller åtminstone skaffa sig övertaget. Problematiken ligger i hur du ska kunna övertyga dina forna fiender om att de nu ska stödja dig, speciellt om du är den största nationen på spelplanen. Diplomacy är alltså ett spel som bygger mycket på att kunna övertyga de övriga spelarna om att de ska spela på ett sätt som gynnar dig själv vare sig de tror att de gör det eller de tror att de motarbetar dig. Omvänd psykologi och ryktesspridning tillhör grundelementen i Diplomacy.

Diplomacy är ett väldigt roligt strategispel och konverteringen till dataspel har inte gjort det tråkigare, snarare ökat möjligheterna till att spela det på flera sätt. Det finns en uppsjö av information om Diplomacy på Internet, allt ifrån introduktioner till nybörjare till komplicerade strategidokument med olika öppningsdrag. Detta gör att om du är intresserad av strategi så är Diplomacy definitivt något du ska titta närmare på. Kanske dyker du upp på nästa SM i Diplomacy?

Rek. ålder: 11 år
Systemkrav: Win 95/98 (Funkar även till många nya datorer i kompabilitetsläge.) Pentium 166Mhz - 32MB RAM - 70MB HD - 8X CD-ROM.

Förskottsbetalning till bankkonto, via Tradera, Swish eller Payson inom en vecka efter avslutat köp.
Frakt tillkommer eller hämtas i Lund.

Objektnr 631060362

Visningar 45

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 23 maj 09:53

DIPLOMACY - KLASSISKT Strategispel till PC / NY <----

Pris

55 kr

amanda010101

Lund, Sverige

5.0

Verifierad

87 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?