Beskrivning

* Spelet är ett oanvänt originalspel som ligger i en inplastad originalask av DVD-typ.

Saxat från recension på Gamingeye där spelet fick högt betyg (8 av 10):
Victoria - Sammanfattning:
Så, uppfyllde Victoria de minst sagt höga förväntningar jag hade?

Svaret är JA!
med Victoria har Paradox återigen bevisat att de är världens främsta utvecklare av strategispel. Victoria är helt enkelt ett lysande spel som jag kommer att spendera många timmar med framöver.

Victoria - Historielärarinnan från Paradox
Vi beger oss tillbaka till 1836 där vår resa börjar. Spelets mål är mycket simpel. Du skall guida din nation genom ett århundrade av förändringar till dess att du slutligen står där med en fullt utvecklad industrination vid spelets slut 1920. Att nå dit är dock lättare sagt än gjort. 1800-talet är ett århundrade av ständig förändring. Hur länge kommer den växande arbetarklassen att acceptera att leva i en Monarki där endast adelsmännen har rösträtt? Hur kommer adeln och en borgarklass nu på stark frammarch reagera när du börjar reformera politiken och ge de lägre klasserna större rättigheter? Victoria tar upp en tidsepok som sällan eller aldrig skildras i datorspel - i alla fall inte ur europeiskt perspektiv. Man är mycket noga med sin historia och det finns en uppsjö av events i sann historisk anda.

Resurshantering
Då jag alltid älskat resurshantering och handel sedan jag spelade Caesar II för många år sedan, ger jag mig genast på handelssystemet. Det är en imponerande syn då det finns mängder av naturtillgångar man kan köpa och sälja. Man kan även köpa och sälja förädlade råvaror. Sverige har till exempel mycket skog och järnmalm vilket gör att jag kan tjäna stora pengar på att såga timmer och tillverka stål. Dock kräver stålproduktionen en ganska kraftig kolimport. Inget problem, kolen är billig. Victoria må bjuda på väldigt mycket micromanagement, men det är just det som är spelets styrka.

Victoria - Krigföring på 1800-talet
Har du spelat tidigare spel från Paradox som Europa Universalis 2 eller Hearts of Iron, kommer du snabbt att känna igen dig. Stridssystemet är enkelt, om två krigförande länders enheter finns i samma provins slåss de till den ena antingen retirerar eller förintas. Enheterna har flera värden som är viktiga. Om en enhets styrka når noll förintas den. Når däremot organisationsvärdet noll flyr de. Naturligtvis finns det fler värden som är viktiga, men det är i alla fall en enkel beskrivning.

Din armé rekryteras direkt ifrån din befolkning till skillnad ifrån tidigare spel. Det innebär att även om du har en stark ekonomi, kan det vara ödestigert att hamna i ett krig. Dödas för många soldater kommer du bli tvungen att fylla på ifrån din befolkning vilket påverkar produktiviteten. Har du en pascifistisk befolkning leder krig lätt till uppror vilket kan hämma din utveckling ordentligt. Det gäller alltså att hålla koll på vad folket vill. Skriker Revanschisterna återta Finland från Ryssen, kommer förmodligen ett krig vara något positivt för folkopinionen. Är folket däremot fredsälskande och vill leva i samförstånd kan krig leda till otrevligheter både på slagfält och bland hemmaopinionen.

Varje militär enhet styrs här av en officer. Vid skapandet av sådana slumpas det fram bland historiska personer. Med lite tur kan man få en riktigt bra militär ledare som ger stora bonusar. När jag spelar som Confederate States of America under inbörderskrigsscenariot ger General Lee enorma bonusar vilket leder till framgång i flera stora slag där jag är i numerärt underläge.

Victoria - Men, betygen då?
Grafik: 7 Grafiken i Victoria är helt klart uppiffad i jämnförelse med tidigare spel. Kartorna är betydligt snyggare än vad jag är van vid och enheterna är detaljerade. Det är snyggt, men framförallt funktionellt.

Ljud: 8 Ljudet är helt enkelt lysande. Ljuden som genereras när events poppar upp låter som man kan förvänta sig. Samma sak gäller marcherande soldater eller strider, ingen överraskning där. Det som verkligen imponerar, i vanlig ordning med Paradox-spel, är soundtracket.

Innehåll: 9 Här kommer ett av de verkliga toppbetygen. Victoria är ett spel man kan spela hur många gånger som helst. När man tröttnat på de elva förvalda länderna går det bra att spela som nästan vilket land som helst. Och även om vissa av länderna är svårare än andra att få ut en rolig spelupplevelse ur, ger Victoria ett enormt djup. Så vet jag vad som väntar med Victoria, det är ett genialt spel som aldrig tar slut.

Spelkontroll: 8 Som nämnts tidigare har Victoria ett väl genomarbetat menysystem. När man lärt sig hur det fungerar är det väldigt enkelt. Menyer ligger logiskt och är lätta att överblicka utan överdrivet menydjup.

Koncept/Idé: 9 Det här är en tidsålder som nästan aldrig figurerar i ett spel. Jag kan överhuvudtaget inte dra mig till minnes några strategispel som utspelar sig under den här tidsepoken. Det finns ingen annan spelserie som går så här djupt. Andra strategispel låter dig kriga, men i Victoria kan du göra allt. Det är du som guidar din nation i vått och torrt genom denna industrialiseringens tid. Helt enkelt lysande.

Har du spelat tidigare spel i serien och uppskattat dem finns ingen anledning att tveka. Köp Victoria, du kommer inte ångra dig. Har du ett historieintresse och/eller tycker om strategispel är Victoria verkligen något för dig. Hög inlärningströskel men ett lysande spel.

Totalt: 8/10
Mycket bra!

Systemkrav:
Win 98/ME/2000/XP (Funkar även till många nya datorer.)
P3 450 MHz

Förskottsbetalning till bankkonto, via Tradera, Swish eller Payson inom en vecka efter avslutat köp.
Frakt tillkommer eller hämtas i Lund.

Objektnr 631061683

Visningar 29

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 23 maj 10:07

VICTORIA - An empire under the sun/ PC spel / NY <----

Pris

49 kr
Annonsen är avslutad

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?