Beskrivning

* DVDn är en oanvänd originalDVD som ligger i en bok.
* Boken har 25 sidor om Egypten och DVD är på 4 min och 25 sek(OBS! ej lång film).
* Test ingår - testa vad du kan om forntidens Egypten .
* Kommer från: Historia på nytt sätt

Pyramidernas land
Upptäck Egyptens hemligheter

Trappa till himlen
För egyptierna var döden inte livets slut utan dess sanna början.Gravarna var bekväma hem att använda i livet efter detta. Detidigaste gravarna kallades mastabor och utgjordes av enkla bänkaröver en gravgrop. Senare byggde egyptierna pyramider vars trappformkanske var tänkt som en väg till stjärnorna.

Steg för steg
Egyptierna ansåg att det var livsviktigt att säkra kungensodödlighet i livet efter detta genom att bygga en grav som varpassande för hans ställning. Under den tredje dynastin (26502575fKr) utformade Imhotep, kung Djosers rådgivare och arkitekt, en nysorts grav. Vid Sakkara, begravningsområdet vid Memfis, byggdeImhotep ett stort antal mastabor på varandra i allt mindre storlekså att en trappstegspyramid bildades. Istället för lera använde hansten. Själva graven låg under marken.

Att bygga en pyramid
Under årtiondena efter Djosers regeringsperiod utbröt ett febriltpyramidbyggande. Sneferu, den förste kungen av fjärde dynastin(regerade ca 25752467 fKr), var ansvarig för bygget av minst trepyramider. Den första anlades i Maidum. Den andra, i Dahshur,kallas den böjda pyramiden eftersom den lutar inåt högst upp. Medden tredje, den röda pyramiden i Dahshur, uppnådde Sneferu vadalla egyptier beundrade en perfekt pyramid. Den hade låga,sluttande sidor. Sneferu hade därmed banat väg för sin son ochefterträdare Cheops som lät bygga den stora pyramiden i Giza, ettav antikens sju underverk.

De 4500 år gamla pyramiderna i Giza reser sig i öknen som bergfrån en annan värld och talar till oss genom årtusendena. De härkungliga gravarna bevarar minnen och mysterier från forntidensEgypten. Pyramiderna är kvarlevor från en kultur som blomstrade i3000 år. Den skapade enastående monument och omvälvandeuppfinningar som papyrus, bläck, en oxdragen plog och en kalendermed 365 dagar.

Att bygga Cheopspyramiden
I det obarmhärtiga solskenet släpade arbetare 6,5 miljoner ton stenoch byggde en 146 m hög konstruktion vars bas är så enorm att denkan rymma fem stora katedraler.

Enastående prestation
Det tog 20 år att bygga Cheopspyramiden. Varje dag slet 2000 mänmed att bryta och släpa stenar på plats. Enligt arkeologer fannsdet minst 25000 hjälparbetare som byggde ramper, gjorde redskap,lagade mat, tog hand om skadade med mera. Man hämtade kalksten iintilliggande stenbrott, men granit fördes från söder med båt påNilen.

Arbete i solen
Fynd från arbetares gravar på gravplatser nära pyramiden tyder påatt pyramidbyggarna inte var slavar utan fria män som arbetade avfri vilja och med religiös övertygelse. Otroligt nog hade de ingajärnverktyg för att hugga stenarna utan bara träkilar, mejslar avhård sten och kopparsågar. Arbetarna levde i lerhus i byar ochfaraos hov försåg dem med bröd och öl varje dag.

Att lyfta stenarna
Från början var Cheopspyramiden 146 m hög vilket motsvarar ennutida byggnad med 35 våningar. Arbetarna släpade troligen stenarnapå slädar ovanpå träbanor som de smorde med lera och hällde vattenpå. De använde inte hjul. Antagligen byggde arbetarna ramper avsmåsten och lertegel som ledde upp till de högsta nivåerna påpyramiden. Kanske behövdes så många som 250 personer för att släpaett av de största granitblocken upp för ramperna.

Osminkad
Idag utgörs ytan på Cheopspyramiden av stenblock som bildar väldigatrappsteg. Ursprungligen var stenarna täckta av ett slätt och jämnthölje av vit kalksten som glimmade i solen. På 800-talet e Kr togman bort de sista delarna av höljet för att använda kalkstenen tillbyggnader i Kairo.

Förskottsbetalning till bankkonto, via Tradera, Swish ellerPayson inom en vecka efter avslutat köp.
Frakt tillkommer eller hämtas i LUND.

Objektnr 632494061

Visningar 24

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 6 jun 11:27

Upptäck forntida Egyptens hemligheter/ NY DVD o Bok/<----

Pris

60 kr

Slutar om

amanda010101

Lund, Sverige

5.0

Verifierad

88 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?