Beskrivning

1st Yerba Mate planta: 2 år gammal - nuvarande höjd 30-50 cm

Trivialnamn: Mate, Yerba Mate, Paraguayte, Tereré
Vetenskapligt namn: Ilex paraguariensis
Familj: Aquifoliaceae

Växthistoria & användning:

Växten Yerba Mate härstammar från de subtropiska regionerna i Sydamerika. Den konsumerades ursprungligen av Guarani-folket för dess "energigivande och helande egenskaper".

Drycken mate är ett populärt alternativ till kaffe då växtens koffeinhaltiga blad torkas och mals ner/krossas för att brygga den stimulerande drycken. Bladen innehåller även vitamin B6 och magnesium vilket bl a hjälper till att minska trötthet och balansera sömnvanor.

Mate innehåller runt 80mg koffein per kopp, medan traditionellt te (Camellia sinensis) innehåller ca 40mg för grönt te, eller 60mg för svart te; kaffe innehåller 100-200+mg koffein per kopp - detta ger en bild av den uppiggande effekten av de olika dryckerna. Dock har respektive drycks övriga verksamma ämnen, utöver koffeinet, även en effekt på nivån av vakenhet eller friskhet, men koffeinet är ett enkelt sätt att jämföra de olika dryckerna. Mate innehåller även teobromin, som är ett välkänt ämne tack vare dess förekomst i kakao.

De malda/krossade bladen låts normalt sjuda i varmt vatten. Om man istället låter drycken kallbryggas kallas den tereré. Den kalla drycken tereré konsumeras till största del i de varmare regionerna i Sydamerika. Ofta tillsätts olika sorters uppfriskande och medicinska örter i drycken för att konsumeras i samband.

I Sydamerikanska länder som Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay är mate så vanligt att det är vanligare än kaffe - något som kan vara svårt att förstå för oss européer. Även i USA finns drycken allmänt tillgänglig att köpa i butiker. Utanför Amerika har mate spridits i popularitet till Levanten (Syrien & Libanon m fl.).

Bladen är även rika på vitaminer A, B1, B2, B3, C och E; mineralerna kalium, kalcium, mangan, järn, selen, fosfor och zink; samt en rad flavonoider vilka hjälper till att bl a skydda kroppen mot oxidativ stress.

Det finns olika sätt att göra mate. Vissa mate-blandningar har låtits fermenteras medan blandningar som gjorts enligt andra metoder hoppar över detta steget och genomför enbart en kort torkning innan malning av bladen sker - den senare varianten innehåller ofta enbart blad, är väldigt finmalen och ger en neongrön färgad dryck. Andra blandningar innehåller både kvistar och blad - och vissa har dessutom genomgått en rökningsprocess över eld.

Odling:

Yerba Mate trivs bäst i ett regelbundet varmt klimat med en något högre fuktighet. Växten klarar kortvariga temperaturer ner till -8ºC, det är dock troligen inget som möjliggör utomhusvintrar ens i de varmaste delarna av landet. Däremot kan man övervintra växten i kalla utrymmen såsom frostfria växthus, förråd eller källare så länge det inte blir minusgrader över en längre period. Du kan även övervintra Yerba Maten inomhus för att flytta ut under de varmare månaderna.

Plantera din Mate-planta i en kruka med väldränerad jord, ställ utomhus i full sol och vindskyddat läge från och med mars/april (inga minusgrader under längre perioder) - har du växthus är det en utmärkt plats för Yerba Maten. Flytta för övervintring när minusgrader nalkas.

Blad börjar normalt skördas under våren från och med plantans 4:e år.

Yerba Mate är en vintergrön växt, så lyckas du få den att trivas förser den sin omgivning med grönska året runt.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 4-6 meter
Växtzon: härdig ner till -8ºC under korta perioder

Lycka till!

Skickas via posten med en 145kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön & växter? Se våra övriga annonser och få allt skickat tillsammans (145kr i frakt eller 22kr vid enbart köp av fröer)

Objektnr 631698708

Visningar 154

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 08:48

Yerba Mate Planta 30-50 cm (Ilex paraguariensis)

Pris

325 kr

Slutar om

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

297 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?