Beskrivning

1st Körsbärskornell: 3 år gammal - nuvarande höjd 50-70 cm

Trivialnamn: Körsbärskornell, Cornelian Cherry
Vetenskapligt namn: Cornus mas
Familj: Cornaceae

Växthistoria & användning:

Vi refererar gärna till Körsbärskornellen som Europa's (gulfärgade) motsvarighet till Sakura - de japanska körsbärsträden, som också blommar på bar kvist. Likt körsbärsträden får även Körsbärskornellen intressanta, ätbara bär som kan användas till mycket.

Den naturliga utbredningen av körsbärskornell sträcker sig från centrala och sydöstra Europa till västra Asien runt Kaukasus, men den har även med framgång planterats i bland annat Sverige och Nordamerika.

Körsbärskornellen är vanligen använd för sitt prydnadsvärde tidigt på året. Med sin rikliga blomning på bar kvist i mars-april är den en uppiggande syn innan mycket annat hunnit slå ut. I och med detta utgör den också en värdefull tidig källa till nektar och pollen för pollinatörer. Blommorna är små och gula och sitter i kluster.

Av blommorna blir det sedan olivformade röda bär som är ätliga. Dessa mognar sent på sommaren eller tidigt på hösten. Frukten är hård, sur och kärv innan den är mogen men mjuknar i takt med att den blir sötare. En annan vägledning för när frukten är ätmogen får man genom att titta på marken – när frukten börjat falla har den sötnat. För enklare skörd kan man då skaka grenarna och sedan plocka upp de bär som faller, detta eftersom alla inte mognar samtidigt.

Bären som beskrivs smaka tranbär/surkörsbär/plommon kan användas för att göra gelé, sylt, saft, fruktvin och som cocktailbär. Kärnorna kan rostas, malas och sedan användas som kaffesubstitut och omogna frukter kan läggas in och ätas som substitut till oliver. Körsbärskornellen har länge använts i medelhavsländer och västra Asien just för sina frukter och de medicinska egenskaper som de anses ha. Bären innehåller en hög halt C-vitamin och antioxidanten antocyanin som ger frukten dess färg.

Körsbärskornellen är självpollinerande men skörden kan bli rikligare om flera individer planteras tillsammans.

Odling:

Körsbärskornellen trivs bäst i full sol till halvskugga men fungerar också bra på skuggigare platser men sätter då färre bär.

Om den får växa fritt så blir den en bred och yvig buske. Det går även utmärkt att stamma upp den till ett litet träd och kronan kan bli lika bred som trädet kan bli högt. Fritt växande blir den flerstammig men det går lika bra att välja att behålla och stamma upp en av stammarna. Körsbärskornell kan dessutom användas som häckväxt då den svarar bra på beskärning.

Har ett upprättväxande växtsätt men blir grenarna långa så kan deras spetsar börja peka nedåt.

Körsbärskornellen föredrar väldränerad, näringsrik jord och är inte kräsen när det gäller pH-värde även om kalkhaltig jord är särskilt gynnsam. Den är värmegynnad och tål torka när den har etablerat sig.

Stammen är gråbrun och barken på något äldre individer flagnar fint. Körsbärskornellen är lövfällande och höstfärgen är vackert brungul till rödbrun.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 3-6 m
Växtzon: 1-4

Lycka till!

Skickas via posten med en 145kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön & växter? Se våra övriga annonser och få allt skickat tillsammans (145kr i frakt eller 22kr vid enbart köp av fröer)

Objektnr 631698888

Visningar 250

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 08:51

TRÄD Körsbärskornell 50-70 cm (Cornus mas)

Pris

415 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

300 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?