Beskrivning

Palatset som Finland räddade. Historiskt reportage om ett förnämt hus i centrala Stockholm

Stockholms innerstad omgestaltades i vågor under 1900-talet. Kommers och kontorisering skördade många offer: på Nedre Norrmalm, med paradgator från stormaktstiden, sparades få anrika hus. De Geerska palatset på Västra Trädgårdsgatan 13 motstod dock rivningsraseriet. Sedan 1942 är det Republiken Finlands residens - förmodligen den vackraste utländska beskickningen i Stockholm, enligt diplomaten Gunnar Hägglöf.

Byggnaden stod färdig 1774, efter ritningar av Carl Hårleman och Jean Eric Rehn. Byggherre var Charles De Geer, hovman och världsberömd insektsforskare, Linnés vän, men också en av tidens industrimagnater. Leufsta Bruk i Uppland ingick i hans brukskomplex. Med pietet och raffinemang har finska staten tillvaratagit denna pärla från den svenska rokokoperioden.

Palatset som Finland räddade skildrar människor och miljöer i och runt byggnaden genom tiderna.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är i ett mycket gott bruksskick, mycket nära nyskick! Det finns endast ett mycket ringa slitage på omslaget. Boken är rikligt illustrerad med vackra fotografier, såväl exteriört som interiört och huvudsakligen i färg.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 287/216 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 1040 gram
Sidantal 166
Författare Anders Björnsson
Förlag Bokförlaget Atlantis
Språk svenska
Utgivningsår 2009
ISBN 91-7353-296-9

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 632708327

Visningar 12

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 16 maj 17:49

Palatset som Finland räddade - Om ett förnämt hus i Stockhom

Utropspris

|0 Bud

90 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 972 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?