Beskrivning

Ett riktigt kulturhistoriskt föremål!
Lavemangskanna av vitemaljerad plåt med blåfärgad kant. I kannans nederdel sitter en pip i vars ände där det en gång i tiden satt en lång röd slang av gummi fastsatt. I slangens ände fanns det i sin tur ett långt rör av bakelit. I rörets ände finns ett antal små hål upptagna. Idag saknas både slangen och röret. Sådana lavemangskannor som denna tillverkades av Kockums Emaljverk under åren 1893-1919. Den användes inom sjukvården när tarmsköljning skulle göras på patienter. Även sjuksköterskeskolor, ex. Röda Korsets sjuksköterskeskola som grundad 1867 i Stockholm hade den i sin utbildning.

Idag använder man inte denna kanna inom sjukvården. Det finns olika idéer till vad man kan ha den till, ex. pennor, torkade blommor, som behållare för ett nystan med snöre eller bara som dekorativ inredningsdetalj. Kannan är vacker i sig och mycket välbevarad. Det finns bruksslitage, men det är inte mycket.

Stämpel: "Kockums Sweden 1L"

Mått:
Höjd kanna med upphängning: 19,7 cm
Höjd Kanna utan upphängning 17 cm
Diameter innermått kanna på bredden 10 cm

Jag använder mig av Tradera-betalning. Betalning ska ske inom 3 arbetsdagar. Efter att jag fått besked av Tradera att betalning är gjord skickar jag paketet inom 3 arbetsdagar. Jag är noga med att packa väl.

Objektnr 632024399

Visningar 120

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 16 maj 22:40

Kulturhistoriskt föremål! Kockums sköljkanna / lavemangskanna , 1 L

Slutpris

|

30 kr

Auktionen är avslutad

Luddan-63 vann auktionen

Gullmarie1

Malmö, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

564 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?