Beskrivning

Bakelser - en studie i lyxens kulturella formspråk, av Bo Lönnqvist

Vad har en bakelse gemensamt med en damhatt? Båda vittnar om elegans och förfining, båda ger glans åt vardagen och duger att visas upp och båda är resultatet av raffinerat hantverk.

Bakelsen börjar som bröd och (professor) Bo Lönnqvist lotsar oss genom hela den europeiska brödhistorien ända till de sockerbagare i Graubünden i Schweiz som i början av 1600-talet slog sig ner i Venedig och där började skapa kulinariska motsvarigheter till lyxen och överdådet som kännetecknade livet i staden. Härifrån spred sig de schweiziska sockerbagarna runtom i hela Europa.

Konditorkulturen blomstrade i Paris, Wien och S:t Petersburg och berömda män och kvinnor fick bakelser uppkallade efter sig: Napoleon, Sarah Bernhardt och Gustav II Adolf.

Medan brödet symboliserar strävsamhet och livsnödvändighet har bakelsen blivit en ypperlig symbol för den luxuösa detaljen, minutiöst utformad men lika förgänglig som en handkyss eller en dyr parfym.

Bakelser är en spännande kulturhistorisk odyssé med brödet och dess förvandlingsnummer som vägvisare och sist men inte minst är den en hyllning till ett kreativt hantverk med månghundraåriga traditioner.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i mycket nära nyskick. Den är rikligt illustrerad med fotografier och reproduktioner i färg och svartvitt.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 218/270 mm
Ryggbredd ca 15 mm
Vikt ca 715 gram
Sidantal 151
Författare Bo Lönnqvist
Förlag Schildts
Språk svenska
Utgivningsår 1997
ISBN 951-50-0818-2

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631544796

Visningar 25

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 5 maj 19:19

Bakelser - en studie i lyxens kulturella formspråk

Utropspris

|0 Bud

180 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 963 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?