Beskrivning

1943 års 1 markka-mynt har historisk betydelse eftersom det präglades och cirkulerade under en avgörande period i Finlands historia. År 1943 var Finland inblandat i andra världskriget som en del av Fortsättningskriget mot Sovjetunionen.

1 markka-myntet från den tiden speglar de ekonomiska utmaningar och krigsförhållanden som Finland stod inför under denna period. Myntet har präglats med alternativa metaller eller metoder på grund av bristen på resurser som orsakades av kriget.

Till skillnad ifrån sina medparter av samma mynt I samma design och valör från tidigare år så skiljer sig detta mynt något extremt. Tillhör myntgruppen som utgavs från och med 1928 och egentligen präglades i koppar-nickel har detta mynt präglats under pressade förhållanden i krigstider i desperat behov kombinerat med metallbrist istället präglats i zink. Märks tydligt när man jämför med ett mynt bara från ett par-3 år innan att man använt sig av avvikande metoder. Inte minst på siffrorna där de tidigare årtal har väldigt tydliga årtal med raka lättlästa fina linjer, varpå detta mynt är de svåra att tyda, tjocka linjer. Knappt man ser utan närmare titt att det står 1943. Misstars enkelt för en nia på slutet som inte stämmer. Först vid närmare granskning ur rätt vinkel som man kan se trean komma fram.

Tjocka linjer och assymetriskt utformade siffror kan synas samt avvikelser i placering där de inte håller en rak linje så som de tidigare årtalen.

Skiljer sig även i vikten när jag väger ett ifrån 1939 och 1943an på ca 13-15mg.

Ett mynt som tillhör samma modell men pga omständigheterna senare kommit att sepererats i två olika kategorier. Denna finska enmarkka både präglades och cirkulerades under krigsförhållanden, vars existens I hela huvudsak inte hade existerat I en annan version av historien.
En tid som hade som utspelats utan ett krig paralellt med präglingen hade innebärt att detta myntet aldrig hade kommit att existera.

En intressant bakrund på dessa mynt verkligen. Ett krigsmynt med andra ord som föddes ur krigstiderna som förutsättning.

Förutom dess historiska sammanhang kan 1943 års 1 markka-mynt också ha numismatiskt värde för samlare intresserade av mynt från denna era. Myntet fungerar som en konkret artefakt som speglar Finlands ekonomiska och sociala förhållanden under andra världskriget.

Objektnr 631882866

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 10 maj 18:47

1 Markka 1943 - Krigsprägling under press i fel materialn

Slutpris

|

10 kr

Auktionen är avslutad

ZanetaS vann auktionen

ELUWHIP

Hässelby, Sverige

4.9

ELUWHIP

Verifierad

Toppsäljare

101 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?