Beskrivning

Författarna Björn Boode och Caroline Boode vill med boken belysa Ulrica Hydman Vallien med utgångspunkt i hennes tidiga år som omsorgsfull konstnär som månade om hantverket i alla lägen men som sedan skulle utvecklas till en girig och framgångsrik kassako med en kommersiell karriär utöver det vanliga inom glas, måleri, textil, porslin och merchandise inom alla tänkbara områden. Det är omöjligt att inte slås av den tuffa positionen som kommer i och med kombinationen moders- och konstnärskap. Vi vill visa en stark kvinna som inte var en uttalad feminist men som förespråkade kvinnans rätt och med självklarhet vågade ta plats, till synes urstark i sig själv i alla lägen. Boken är rikt illustrerad, till stor del med tidigare opublicerade privata färgbilder som Ulrica har tagit själv.

Utan rädsla och med fantasifull frihet tog Ulrica Hydman Vallien (1938-2018) en pensel, en penna eller en lerklump och skapade något som var djupt personligt med en bildvärld som var helt hennes egen. Från de första försöken med blåleran i Åkersberga på 1950-talet till de sista sofforna och maskerna från 1984-1985 tar boken med er på en resa där vänner och kollegor som exempelvis Lasse Åberg och Robert Weil berättar om människan Ulrica och hur hon arbetade med sin keramik och formgivning, vad kritikerna skrev allt illustrerat med fotografier i mängder. Här finns också hennes egna berättelser om konstnärskapets början i en intervju hon gjorde i Bromsastugan i Åfors i början av 2018 för denna bok.

Antal sidor: 200.

Hårdpärm.

Omdöme från BTJ-häftet 2020:18:

”Björn och Caroline Boode har en gedigen kunskap om Ulrica Hydman Valliens konstnärliga verksamhet. Björn har arbetat som glasmålare för Hydman och har skrivit tre böcker om Ulrica och Bertil Hydman Vallien. Caroline har bl.a. kurerat en utställning om konstnärsparets formgivning. I Ulrica Hydman Valliens keramik står konstnärens arbete och stora insatser för keramikkonsten i centrum. Fotomaterialet är av hög kvalitet och ger en god bild av hur Hydmans spännande keramiska verksamhet utvecklades. Författarna lyckas utomordentligt väl med att visa hur dramatiska händelser i hennes eget liv påverkade de konstnärliga uttrycken och hennes egen motivvärld. Boken visar hur Hydman Vallien utifrån sina erfarenheter alltid hade människan i centrum, särskilt kvinnans relationer och liv. Författarna klargör också hur Hydman alltmer kom att arbeta kommersiellt. Boken bygger på ett omfattande antal intervjuer, litteratur, tidningsartiklar samt tv- och radioprogram. Denna lättlästa bok vänder sig till en bred, konstintresserad allmänhet.”

Helhetsbetyg: 5 av 5.

Objektnr 634745438

Visningar 19

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 14 jun 15:35

Ulrica Hydman Valliens keramik, bok , 2020

Utropspris

|0 Bud

200 kr

Slutar om

spårönne

Växjö, Sverige

4.9

Verifierad

Toppsäljare

480 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?