Beskrivning

Hitler, Stalin och Sverige – ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget, av John Gilmour (originalets titel, utgiven 2016, är ”Sweden, the Swastika and Stalin”)

Ett utifrånperspektiv på hur Sverige agerade under andra världskriget. En analys byggd på källor och befriad från upprörda känslor.

Debatten kring hur Sverige agerade under andra världskriget har mest kretsat kring fegspel och stryktäck eftergiftspolitik åt nazisterna.

Detta är den första bok som med ett perspektiv utifrån försöker ge en fullständigare bild av händelserna i det neutrala Sverige under andra världskriget, från sabotage till censur, och Sveriges besvärliga förhållande till de krigförande nationerna. Vid sidan om de bekanta diplomati- och handelsfrågorna, gräver författaren djupare i det politiska och militära ledarskapets manövrerande och hur samhället förändrades under krigstryckets levnadsbetingelser. Genom att gå bortom den stereotypa bilden av Sveriges agerande och undersöka den press och de motiv som drev politikerna att följa en kontroversiell linje i politiken, studera hur människor levde på hemmafronten och ompröva efterkrigstidens hetsiga diskussioner av olika frågor, utmanar författaren de fördomar som har satt sig i den svenska folksjälen. I synnerhet i de generationer som inte var med.

I boken visar författaren hur Sverige framgångsrikt hanterade både Tyskland och Sovjet, två av världens brutalaste regimer, och överlevde som självständig, demokratisk nation, men som har förblivit besatt av krigstidens politiska moral.

”En initierad och fin skildring av Sveriges agerande under Andra Världskriget, läs den som motvikt mot "de arga unga" med Mia Pia B i spetsen. Det har skrivits oändligt mycket om andra världskriget, men Gilmour tillför ändå intressanta synpunkter. Hans sammanfattning är synnerligen läsvärd, inte minst eftersom han diskuterar de senaste decenniernas skiftande perspektiv på kriget.”

Den inbundna boken (linneklotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Boken är illustrerad med svartvita fotografier samt, på pärmarnas insidor, svartvita kartor.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 233/160 mm
Ryggbredd ca 27 mm
Vikt ca 645 gram
Sidantal 352
Författare John Gilmour
Förlag Santérus förlag
Språk svenska
Utgivningsår 2018
ISBN 91-7359-102-7

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr där den fina boken blir väl emballerad.Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 632608772

Visningar 27

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 15 maj 17:16

Hitler, Stalin och Sverige - nytt perspektiv på svensk erfarenhet av VK2

Utropspris

|0 Bud

140 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 810 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?