Beskrivning

Mjuk pärm. Föreningen Gamla Lund. 2018. 257 sidor.
Mycket bra skick

Ur förordet:
Den 27 april 1918 bildades Föreningen Gamla Lund. Första världskrigets förödelse och ryska revolutionen 1917 hade starkt bidragit till viljan att bevara kulturarv och historiska minnen. I flera svenska städer bildades därför föreningar med detta syfte. De hembygdsrörelser som växt fram under sent 1800-tal ska ses som en liknande reaktion mot de samhällsförändringar industrialismen förde med sig och som en önskan att rädda spåren av det gamla bondesamhället. I Lund tillkom att detta skäl år 1882 Kulturhistoriska museet, Kulturen.
Ett sekel efter Gamla Lunds grundande har industrialismen själv blivit en del av historien. Många fabriksmiljöer är rivna och riskerar att falla ur minnet. Lagom till Gamla Lunds 100-årsfirande kommer därför denna jubileumsbok om Lunds industrier. Boken beskriver industriernas framväxt i Lund från cirka 1850 och fram till 1970-talet – och med en utblick i vår tid där några av dagens framtidsföretag i korthet presenteras.
Men kanske känns det ovant att tänka på Lund som industristad?
Numera saknas inte insikten om den industriella revolutionens betydelse också för Lund, men bilden av staden domineras ändå av domkyrkan och universitetet. Industrierna har skymts av den akademiska världen; Lund blev ”studentstaden” som ”arbetarstaden” hamnat i skuggan av. Intrycket har förstärkts av den högre utbildningens väldiga utbyggnad sedan 1900-talets andra hälft, och då inte minst genom Lunds tekniska högskolas tillkomst. Det betyder att Lunds akademiska historia är välkänd och utförligt beskriven. Mindre känt är att Lund tidigt blev en betydande industristad med flera tunga företag. Industrin växte sig stark under 1800-talet och bildade bas för Lunds ekonomiska utveckling. Perioden 1850-1950 byggdes mycket av det Lund vi känner idag. Industrierna har alltså spelat en avgörande roll i framväxten av det moderna Lund – och även bidragit till ett framgångsrikt universitet. Det första exemplet på ett fruktbart samarbete mellan Akademi och näringsliv är Berlingska Boktryckeriet grundat år 1745, varför man gott kan påstå att det funnits en lång och givande symbios dem emellan.
Dessvärre har inte Lunds industrihistoriska arv vårdats väl. Under 1970- och 80-talen revs i stort sätt alla Lunds industrimiljöer. Idag återstår några få byggnader som spår av en gång kvartersstora anläggningar. Dessutom kan nämnas att under arbetet med denna bok revs ena halvan av Sockerraffinaderiet Öresund från 1888, Lunds dittills mest bevarade industrimiljö. Det är därför hög tid att industrierna uppmärksammas, både för att öka förståelsen för Lund som stad och för att ge en mera nyanserad bild av dess stadsliv. Lund är idag Skånes största industristad och en monografi om Lunds industriella historia behövs! Erik Larsson, ordförade Föreningen Gamla Lund.

Objektsnr 631044032

Visningar 44

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 22 maj 22:22

Skorstenarnas Stad En bok om Lunds industrier redaktör Bianca Heymowska

Pris

99 kr

Mahadeva

Lund, Sverige

Verifierad

Läs omdömen

Mer från säljaren

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?