Beskrivning

Det mest framträdande och tonsättande bandet i hela hardcore-musikenscenen och straight edge-rörelsen var tveklöst Earth Crisis. Bandet grundades 1989 i Syracure, New York, men bröt igenom på allvar i början på 90-talet med den starke straight edge-profilen Karl Buechner som sångare. Bandet bröt upp 2001 men återförenades 2007 och genomför fortfarande en del spelningar.

I bandets första debutskiva All Out War från 1992 proklamerade man ett krig emot den industri som exploaterar och utnyttjar djur med stort lidande som resultat. Budskapet vänder sig också mot de som inte är djurvänner och torterar eller utsätter djur för lidande och menar att de själva förbrukat sina rättigheter i samhället.

På 90-talet hände något som fick en hel generation ungdomar att nyktra till, avstå ifrån droger och medvetandegjorde industrins övergrepp på djur, natur och exploatering av människor. Hardcore-musiken och straight edge-rörelsen revolterade mot degenereringen och inspirerande till veganism och ett rent leverne. Nya Dagbladets Markus Andersson gör en tillbakablick i en unik rörelse som aldrig fick plats i finrummen och de etablerade medierna.

Kulturen i USA har ofta förändrats snabbare och annorlunda än i Europa. Likväl som det uppstod förorter med utanförskap, droger och destruktivitet tidigare än i Europa väcktes också tidigare en motkultur mot utvecklingen. Bland ungdomar, främst vita som levde i de problemfyllda områdena, uppstod ett uppvaknande om hur alkohol, droger och promiskuitet fördärvade livet för unga människor. Ur denna miljö föddes hardcore-musiken och straight edge-rörelsen som en motkultur.

Veganismen blev ett framträdande inslag i straight edge-rörelsen som ett led i miljömedvetenheten och motståndet mot exploateringen av djur. Anhängarna tillkännagav sin straight edge-identitet genom att måla ett svart kryss på händerna och de hårda ungdomarna kom helt nyktra till konserterna. Etisk livsstil och veganism spred sig bland unga som inspirerades av rörelsens framväxt.

Objektnr 630282236

Visningar 67

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 29 apr 14:22

Earth Crisis All Out War cd Victory Records

Utropspris

|0 Bud

146 kr

Auktionen avslutades utan bud

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?