Beskrivning

Skick: Nyskick

Höjd ~ 25.5 cm
Diameter ~ 16 cm
Vikt ~ 1200 g

Kontrollera gärna mina andra auktioner. Vid vinst av fler objekt samfraktas dem.
Paketerar ordentligt och skickar som spårbart inom 72 timmar efter betalningen mottagits.

Internationell frakt: 499 sek

***********
Uppfinningen av glödlampan på artonhundratalet inte bara avancerade tekniken, utan också designen, särskilt in på nittonhundratalet. Den här glödformade bordslampan i blåst glas visar ett sätt på vilket designers har fortsatt att leka med glödljus för att förändra ett utrymmes kvaliteter och påverka vår produktivitet och vårt humör. Designad 1956 av den produktiva designern, Massimo Vignelli, består kroppen som är i ett stycke av denna Fungo (italienska för "svamp") lampa helt enkelt av omväxlande genomskinliga tunna vertikala vita och orangea ränder av smält glasrör som blåser in i denna böjda form.

Efter att ha flyttat från Milano till Venedig för att studera arkitektur 1953, började Vignelli arbeta deltid för Paolo Venini, grundaren av Veninis glasbruk. Firman, särskilt känd för sitt modernistiska glas från mitten av 1900-talet, letade efter någon att utveckla deras belysningsarmaturer, en roll som Vignelli fyllde och designade glaslampor fram till 1957. Att arbeta med glas innebär många mödosamma tekniker. Vignellis exponering för tillverkning av glasvaror i Murano gav honom en passion för att utforska materialet och dess egenskaper.
Mycket av Fungo-lampans dragningskraft härrör från dess användning av glas och materialets effekt på att forma ljuset. Vignelli förklarade att "Det var ett mycket utmanande förslag att få färgglada Muranoglas i spel med ljus. Denna lampa var resultatet av ett försök att eliminera behovet av en lampskärm genom att slå samman bas och topp med hjälp av typiskt Muranoglas. Den unika konturen av den svampliknande lampans konvexa lock och avsmalnande skaft skapar en behaglig kurva och förenar målmedvetet lampans bas och topp till en enda enhetlig form.

Det ultimata resultatet är en lampa som, när den väl är upplyst inifrån, lyser och fångar vår uppmärksamhet med sin elegans, livfullhet och enkelhet i linjen – en design som till stor del påverkas av Vignellis minimala estetik. Ljuset som passerar genom de färgade glasränderna ger intrycket av en varm och levande atmosfär.

Objektnr 632331539

Visningar 113

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 20:15

Fantastisk swirl svamplampa bordslampa murano 70-tal Hantverk retro 1

Utropspris

|0 Bud

1 787 kr

Slutar om

greatluck

Kalix, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

827 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?