Beskrivning

Yppighets nytta - Liten encyklopedi över människor, idéer och dyrbarheter i svensk rokoko, av Britta Allzén och Ingemar Tunander

Rokoko (franska rococo, efter rocaille - oregelbunden klippformation) är en stil inom konsten som hade sin glansperiod i Europa under mitten av 1700-talet.

Den gängse bilden av den frihetstida lyxdebatten bygger på uppfattningen att det merkantilistiska tidevarvet var den period då det ekonomiska tänkandet i allmänhet, och synen på lyxen i synnerhet, kom att avmoraliseras.

För svensk del anses detta förlopp ha haft sin begynnelse i Anders Johan von Höpkens berömda tal Om yppighets nytta i Vetenskapsakademien år 1740. Detta påstås ha varit den första egentliga utläggningen inom svensk litteratur av lyxens ekonomiska funktion och verkningar i ett samhälle. Tidigare hadelyxen fördömts utifrån en religiös eller en moralisk ståndpunkt, medan ekonomiska aspekter varit frånvarande. von Höpken däremot framhöll lyxens stora ekonomiska nytta i ett samhälle. En inhemsk lyxkonsumtion borde leda till en inhemsk lyxindustri, och följaktligen till sysselsättandet av en lång rad hantverkare, konstnärer, arbetare och fattiga, vilka annars skulle gå sysslolösa. Sparsamheten, länge prisad av otaliga moralister, framhölls som skadlig.

Den häftade boken (trådhäftad) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick med endast några minimala märken på pärmarna.Den är rikligt illustrerad med svartvita fotografier och reproduktioner.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 210/170 mm
Ryggbredd ca 6 mm
Vikt ca 170 gram
Sidantal 72
Författare Britta Allzén och Ingemar Tunander
Förlag Malmö museum
Språk svenska
Utgivningsår 1979

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Trots bokens ringa vikt blir det billigare att skicka den med Schenker än i ett brev med PostNord, efter PostNords drastiska prishöjning vid årsskiftet.

Betalning: Vänligen betala inom 2 dagar efter avslutad auktion!

Objektnr 632083663

Visningar 39

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 10 maj 19:17

Yppighets nytta - människor, idéer och dyrbarheter i svensk rokoko

Utropspris

|0 Bud

55 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 963 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?