Beskrivning

Glas er liv, av Per Lütken (utgiven i samarbete med Holmegaards Glasværker och Royal Copenhagen A/S

Boken om Holmegaard Glasværks mest berömda designer och glashandverkare.

Per Lütken var en dansk tecknare och glashantverkare och en av Holmegaards mest betydelsefulla glasdesigners. Han utbildades vid Skolen for Dansk Kunsthåndværk i Köpenhamn 1938, där han finslipade sin naturliga talang för teckning. När han kom till Holmegaard som 25-åring hade han aldrig ägnat sig åt glas. Per Lütken tog 1942 över positionen som Holmegaard glasbruks konstnärliga chef efter Jacob E. Bang och ritade glasbrukets designlinje ända fram till sin död 1998.

Han försökte sig aldrig på att blåsa glas själv, men hans känsla för glasets möjligheter var mångsidig, och särskilt hans många dricksglasserier har blivit klassiker med högt samlarvärde och är synonyma med den hantverksmässiga kvaliteten och reflektioner i glas som Holmegaard är känt för. Under sin långa karriär som glaskonstnär designade Per Lütken över 80 olika glasserier, och han kommer för eftervärlden att stå fram som en av Danmarks största glasdesigners.

Per Lütken hade inställningen att dricksglas skulle ha en viss naturlig glasvikt och samtidigt verkligen skulle visa upp glashantverket. Utifrån den filosofin skapade han 1970 No. 5-glasserien. Och året därpå kom en av de absolut största storsäljarna när de välkända Skibsglasen introducerades 1971. Med serien träffade han balanspunkten mellan elegans och användbarhet och visade att han hade en designfilosofi som den vanliga konsumenten kunde identifiera sig med. Och hans glas var under många år framåt en enorm succé.

Per Lütken är också mannen bakom serierna Idéelle 1978 och Charlotte Amalie 1981, och han hade också en enastående talang för att fånga känslor och stämningar i andra designförmål än dricksglas, vilket Provenceskålen som kom 1955, och Selandiafatet från 1957 är suveräna exempel på.

Som Holmegaards stora inspiratör var Per Lütken känd för sin perfektionism och de höga krav han ställde på glasblåsarna. Och hans blick och kreativitet innebar att man kunde bjuda in andra konstnärer till glasbruket och behålla det innovativa fokus som har kännetecknat Holmegaard sedan starten 1825. Per Lütken deltog med Holmegaard på många designutställningar både i Danmark och utomlands, och hans design finns representerad på museer runt om i världen – bland annat på Museum of Modern Art i New York.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med fina fotografier i färg och svartvitt samt en omfattande del med svartvita skisser.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 247/235 mm
Ryggbredd ca 16 mm
Vikt ca 780 gram
Sidantal 108 + ca 50 sidor med skisser
Författare Per Lütken
Förlag Nyt Nordisk Forlag
Språk danska
Utgivningsår 1986
ISBN 87-17-05474-5

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM TRE DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 632083095

Visningar 51

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 10 maj 19:12

Glas er liv - av Per Lütken (Holmegaards Glasværker)

Utropspris

|0 Bud

180 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 966 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?