Beskrivning

En stilig och ovanlig pin (nålmärke) med en fartygssiluett av HM Kryssare Gotland (HMS Gotland) tillverkad av Sporrong

Denna pin är sannolikt tillverkad av försilvrad mässing. Dekoren utgörs av en fartygssiluett av HMS Gotland. Den är på baksidan djupstämplad SPORRING & CO.

HMS Gotland, officiellt HM Kryssare Gotland, var en kryssare som tillhörde den svenska marinen. Fartyget sjösattes den 14 september 1933 och levererades den 14 december 1934. Gotland byggdes som en flygplanskryssare och hade ett flygdäck på vilket man kunde medföra åtta flygplan. Dessa sköts iväg med hjälp av en tryckluftsdriven katapult, och lyftes ombord med en lyftkran i aktern. Vid utbrottet av andra världskriget var fartyget ett av modernaste i den svenska örlogsflottan, och ingick under kriget i Kustflottan. Det var Gotland som vid en övning i Kattegatt 1941 upptäckte att de tyska fartygen Bismarck och Prinz Eugen var på väg till Norge, vilket senare kom att vidarebefordras till den brittiska marinen.

Vintern 1943-1944 hade flygets utveckling gjort Gotlands flygplan omoderna, varför man slopade flygplansutrustningen och byggde om fartyget till en kraftig luftvärnskryssare. Både före och efter andra världskriget användes Gotland som flottans långresefartyg då hon representerade Sverige och utbildade kadetter. År 1956 lades fartyget i materielberedskap där hon förblev till utrangeringen den 1 juli 1960. År 1962 såldes fartyget för upphuggning i Ystad.

Denna pin avbildar kryssaren HMS Gotland. Fartygets namn står på fartygssiluetten.

Denna pin är i ett mycket gott bruksskick. Fästanordning utgörs av en nål på baksidan.

Här kommer detaljerna:

Längd ca 53 mm
Bredd ca 13 mm
Vikt ca 2 gram

Porto: Skickas i ett förstärkt brev med Posten som kostar 18 kr. För brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant... Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631426757

Visningar 70

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 4 maj 18:06

Pin fartygssiluett HM Kryssare Gotland (HMS Gotland) - Sporrong

Utropspris

|0 Bud

500 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 800 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?