Beskrivning

Slipsnål – seglarkronan av äkta silver (Sterling Silver)

Den här eleganta slipsnålen av äkta silver har en ”seglarkrona” som dekor. Slipsnålen är ett elegant juvelerararbete med fina detaljer. På baksidan är ribban stämplad L.M.STERLING.

Seglarkronan är den svenska benämningen på just denna speciellt utformade krona. I Sverige, såvitt jag vet, så har den framförallt använts inom sjöofficerssällkapen som en samlande symbol. Typiskt var specialbeställt porslin, glas, bestick och dukar mm i sjöofficersmässarna dekorerade med just en seglarkrona. Det finns många exempel på sådana servisdelar i det digitala museet på nätet. Om man inte tillhör de lyckliga få som har egna servisdelar hemma med denna stiliga krona på.

Många utländska mariner har en seglarkrona överst i de olika vapensköldarna.

Utan att vara säker så anar jag att kronan har ärvts från Royal Navy och deras mässar, eftersom Royal Navy ofta har varit förebild för vår svenska flotta när det gäller symboler, gradbeteckningar och ceremonier.

På engelska kallas kronan för “The Naval Crown” (Latin: corona navalis). It was a gold crown surmounted with small replicas of the prows of ships. It was a Roman military award, given to the first man who boarded an enemy ship during a naval engagement.

In heraldry a naval crown is mounted atop the shields of coats of arms of the naval vessels and other units belonging to some navies. It is made up of a circlet with the sails and sterns of ships alternating on top.

Slipsnålen är i ett mycket gott bruksskick, mycket nära nyskick. ”Nålarmen” på baksidan är en aning böjd men den fjädrar elegant på plats och låser slipsnålen.

Här kommer detaljerna:

Längd ca 55 mm
Vikt ca 4 gram

Porto: Skickas i ett förstärkt brev med Posten som kostar 18 kr. För brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant... Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631426673

Visningar 55

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 4 maj 18:05

Slipsnål – seglarkronan av äkta silver- The Naval Crown

Utropspris

|0 Bud

325 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 799 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?