Beskrivning

Krigen till sjöss Sjökrigen på all världens hav. Allmän sjökrigshistoria 1965–2000, av kommendörkapten Magnus Haglund

Tron på det avgörande sjöslaget och den stora segern fanns länge hos militärer till lands och sjöss. Hos den svenska småsta­tens sjöofficerare härskade blygsammare perspektiv. Det ger klangbotten i Magnus Haglunds uttömmande bok om sjökriget under det kalla kriget och de följande åren av förhoppning fram till år 2000.

En imponerande faktasamling om trettiofem års sjökrig. Magnus Haglund skildrar praktiskt taget allt av marint och maritimt intresse i en tid präglad av tek­nisk och global revolution, och författaren behärskar imponerande hela spektrum.

Liksom slagskeppen hade övertrumfats av fyrtiotalets hangarfartyg hade artilleriet nu med det kalla kriget bytts ut mot robo­tar. Strid på öppna havet fartyg mot fartyg dominerade inte alls. En rätt nyligen gången generations krig och kamp om makt och territorier, ofta med betydande militära insatser, utspelades likafullt till sjöss långt mer än de flesta av oss tänker på efteråt. Haglund skri­ver om nästan alla stora och små konflikter, stannar upp med sjömannens iakttagelser och fyller i våra luckor.

Ta Vietnamkriget med de ikoniska bilderna av hur en supermakt gick vilse i konfrontationen med ett bondeland. Vad många eventuellt minns av Vietnam­kriget är upprördheten över amerikanarnas luftkrig. Haglund ger först denna historiska bakgrund innan han ta upp sitt huvudämne, den amerikanska dominansen i farvattnen kring Vietnam utan vilken vi skulle ha sett ett annat krig, om något. Haglunds redovisning av denna betydande del av Vietnamkriget torde vara den bästa som finns skriven på svenska språket. Utan hans skildring skulle vi ha haft fortsatt svårt att nalkas redo­görelserna av Vietnamkriget, dess marina förutsättningar och militära förlopp i full utsträckning.

I ett annat kapitel skildrar Haglund, ännu mer i detalj, en till tid och rum avsevärt mer komprimerad kraftmätning. Falklandskriget våren 1982 ter sig med tanke på de värden som stod på spel nästan pa­rodiskt annorlunda än Vietnamkriget.
Andra kapitel belyser instruktivt sjöstrids­förmågans avgörande betydelse i såväl de stora insatserna i 1990–1991 års Desert Shield/Desert Storm som raden av andra mer begränsade väpnade uppgörelser, nog mindre uppmärksammade utanför specialisternas krets. Ett exempel som påverkade hela den marina utvecklingen var två egyptiska robotbåtars sänkning av den israeliska jagaren Eilat i efterspelet till 1967 års sexdagarskrig. ”Händelsen var den första stridsinsatsen med fartygsburna robotar mot övervattensfartyg, och utgången medförde att många gamla taktiska regler för sjökrigföringen nu måste revideras”, fastslår Haglund.

Att göra Magnus Haglunds mångsidighet och förmåga till överblick full rättvisa skulle kräva långt mer textutrymme och profes­sionell erfarenhet av livet till sjöss. Men även den mindre bevandrade lär inse värdet av denna högst kompetenta redovisning av sjökrigens former och utveckling fram till senaste sekelskifte.

Den inbundna boken (linneklotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick! Boken är oläst och den skyddande plasten i vilken boken kom från förlaget har endast avlägsnats för att kunna fotografera boken. Boken är illustrerad med svartvita kartor och fotografier. På utvikbara sidor på pärmarnas insidor är boken illustrerad med kartor och teckningar av vapensystem i färg.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 237/160 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 590 gram
Sidantal 174
Författare Kommendörkapten Magnus Haglund
Förlag Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, SMB
Utgivningsår 2017
Språk svenska
ISBN 91-88053-75-6

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631528799

Visningar 35

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 5 maj 17:59

Krigen till sjöss Sjökrigen på all världens hav Allm sjökrigshistoria 1965–2000

Utropspris

|0 Bud

150 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 804 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?