Beskrivning

UBÅT 137 - Tio dagar som skakade Sverige, av Anders Hellberg och Anders Jörle

Ett av de första moderna politiska reportagen i bokform, om den ryska ubåtens grundstötning i Gåsefjärden i Blekinge, oktober 1981. I tio dagar skulle ubåten och de öppet sovjetiska hotelserna skaka det svenska samhället mer än något annat sedan Catalinaaffären i början av 50-talet.

Boken handlar om den sovjetiska ubåtens grundstötning på Torumskär i Gåsefjärden, strax utanför Karlskrona. Hela affären kom att kallas U 137 efter den beteckning som det sovjetiska befälet, stabschefen Josef Avsukjevitj, angav när kommendörkapten Karl Andersson klev ombord och frågade vad fartygets namn var. Egentligen hette den S-363, men det kom inte fram förrän efter det kalla krigets slut, cirka tio år senare och långt efter att denna bok skrevs.

Boken handlar om grundstötningen. Den är skriven på ett mycket underhållande sätt. Boken skrevs redan1984, när händelserna fanns i färskt minne hos alla inblandade, vilket möjliggör att fakta är korrekta i stor utsträckning. För att göra alla intervjuer något mer lättsmälta har vissa kapitel dramatiserats, vilket tydligt informeras om i början.

Boken bygger på ett mycket stort antal intervjuer och det talas initierat om händelseförlopp både på plats i Karlskrona, på Försvarsstaben (nuvarande Högkvarteret), i regeringskansliet och på andra platser där huvudpersonerna befann sig. Spänningen var påtaglig under hela den här tidsperioden men några nyckelhändelser är när statsminister Fälldin ger överbefälhavaren general Ljung sin klassiska order att hålla gränsen: "Håll rent med det ni har!" Och när den sovjetiska stridsgruppen, som är på väg för att undsätta/frita sin ubåt är på väg att passera över den svenska territorialvattengränsen, och befälhavaren vid kustartilleriets fasta förband byter till stridsläget med målsökande radar på radarstationerna, vilket får de sovjetiska fartygen att gira för att inte kränka de svenska gränserna.

”Klart läsvärd om man är intresserad av ubåtar i våra svenska vatten. Det här är ju den enda som vi har officiella bevis för att den var här...”

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är illustrerad med spännande svartvita fotografier och på pärmarnas insidor sjökortsminiatyrer i färg.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 215/158 mm
Ryggbredd ca 28 mm
Vikt ca 620 gram
Sidantal 319
Författare Anders Hellberg och Anders Jörle
Förlag Atlantis
Utgivningsår 1984
Språk svenska
ISBN 91-7486-335-5

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631348870

Visningar 105

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 3 maj 19:07

UBÅT 137 - Tio dagar som skakade Sverige

Slutpris

|

90 kr

Auktionen är avslutad

Debbie100 vann auktionen

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 798 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?