Beskrivning

I kamp mot överheten, av kommendörkapten Hans von Hofsten med förord av Jan Guillou

Kommendörkapten Hans von Hofsten innehade under sina många år till sjöss ett flertal chefsbefattningar på torpedbåtar och jagare. Som fartygschef på jagarna Halland och Småland deltog han i flera skarpa ubåtsjakter. Han var även en djärv person som inte backade för att ge svenska folket en klar bild av kalla krigets realiteter – något som stack i ögat på många då han flitigt figurerade i massmedias hetluft.

Modet att säga sin mening kom att känneteckna von Hofsten. Outtröttlig med varningsord om sovjetiska hot och bristande svensk beredskap stod han under några år i säkerhetsdebattens förgrund.

Det finns i boken en bild från bryggan på jagaren HMS Halland. En leende von Hofsten sitter i FC-stolen med pipan i munnen, den borne jagarofficeren. Han blev det han ville bli. von Hofsten var dock inte en officer "som alla andra". Om så hade varit fallet, vem skulle ha kommit på tanken att be denne officer att skriva ned sina minnen, om än aldrig så kulturhistoriskt intressanta. Uppdraget åtog sig von Hofsten sent. Åtagandet blev heroiskt, författaren visste att dödlig sjukdom inte gav honom tid att slutföra verket.

Han finner, "med facit i handen" efter kommunismens fall, att "Sovjet faktiskt hade långtgående planer och militär kapacitet att genomföra ett överraskande anfall mot Västeuropa". Men "vi vet också att vi ibland överskattade deras förmåga. Moralen låg sannolikt inte heller på den höga nivå som vi trodde." I von Hofstens egen framställning blir indicier och möjligheter alltid till vetskap om systematiska sovjetiska kränkningar av svenskt territorium.

När han söker stöd för sin övertygelse är det betecknande nog hos Carl Bildt, i vars inträdesanförande i Krigsvetenskapsakademien 1990 det kryllade av sovjetiska moder- och miniubåtar; påståenden, konstruktioner och fakta som ingen forskare kunde verifiera. Elden hämtade von Hofsten i sin övertygelse om att han hade att göra med bovar. Värst var Olof Palme, som enligt von Hofsten medvetet eftersatte det svenska försvaret i sin jakt på en världsfrälsarroll. På ett ställe heter det att den socialdemokratiska regeringen "sålde ut sig" för att den inte ville ha konfrontation med Sovjet.

Kvar står att höga chefer visade brist på kurage i fallet von Hofsten. De lät honom säga vad de själva inte vågade; ibland tog de litet avstånd.

Hans von Hofsten (1931-1992) var en svensk kommendörkapten och militärpolitisk skriftställare. Riddare av Svärdsorden. Författare till boken "I kamp mot överheten".

Den inbundna boken (linneklotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Skyddsomslaget har ett visst slitage med några små revor. Boken är illustrerad med spännande svartvita fotografier.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 230/158 mm
Ryggbredd ca 21 mm
Vikt ca 495 gram
Sidantal 227
Författare Hans von Hofsten
Förlag T. Fischer & Co
Språk svenska
Utgivningsår 1993 (originalutgåvan)
ISBN 91-7054-694-0

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631348503

Visningar 27

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 3 maj 19:03

I kamp mot överheten, av kommendörkapten Hans von Hofsten

Utropspris

|0 Bud

140 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 798 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?