Beskrivning

Motortorpedbåt - En krönika i ord och bild om ”Havets flygande brigad”, av Curt Borgenstam och Bo Nyman

Ett stycke marin nutidshistoria med rötter långt tillbaka i tiden. Boken är kryddad med intressanta händelser och skildringar av livet kring och ombord i svenska flottans motortorpedbåtar – från pionjärtiden på 1920-talet till slutet på epoken där den sista mtb-divisionen som rustat förband fanns 1976 och som krigsförband ända fram till 1981..

Borgenstam och Nyman har här samlat de bästa historierna och de bästa bilderna. Det är en rolig, intressant och stimulerande bok, som samtidigt utgör ett uppslagsverk över en epok i den svenska flottans historia.

”Boken bygger på och är inspirerad av den ursprungliga MTB-krönikan. I denna finns den genuina förbandsandan samlad. Enligt min absoluta uppfattning är[g1] MTB-andan upprinnelsen till den entusiasm, kamratanda, pionjäranda och skaparkraft som lade grunden till den vidare utvecklingen och skapandet av den lätta ytattacken. Det går en rak linje från de första motortorpedbåtarna, via torpedbåtarna och robotbåtarna fram till de senaste korvetterna av Visby-klass.

MTB-krönikan blev uppskattad, men hade sannolikt stannat därvid om inte ett fint samarbete hade uppstått mellan kaptenen i Flygvapnet Bertil Skogsberg (han hade tidigare skapat böcker om olika flygflottiljer) tillsammans med Curt Borgenstam och hans tekniska beskrivning av utvecklingen. Detta ledde fram till boken MOTORTORPEDBÅT.

Jag kanske bör påpeka att många uppgifter där grundar sig mer på personliga hågkomster och mindre på vetenskaplig grundforskning. Vi hade god vilja, men var ganska dåliga författare. Boken blev populär och ledde så småningom både till en andra och en tredje upplaga.”

Boken MOTORTORPEDBÅT (1981), ingår i en serie med böckerna ATTACK TILL SJÖSS (1985), JAGARE (1989) och KRYSSARE (1993). De bildar en fyrklöver om svenska flottans ytstridsfartyg under 1900-talet.

Curt Borgenstam har under lång tid tjänstgjort i marinförvaltningen. Välkänd som marinhistorisk forskare och författare. Bo Nyman har ett förflutet från jagare, motortorpedbåtar och torpedbåtar, även som fartygschef på SPICA-båtar.

Den inbundna boken i förlagets vackert dekorerade konstläderband med gulddekor på främre pärmen med skyddsomslag är helt ny och i mycket nära nyskick. Det finns ett mycket ringa slitage på omslagets övre kant med en minima reva (3 mm) som elegant kan snyggas till med en bit tejp på baksidan samt ett ringa slitage på omslaget vid övre bokryggen. Boken är mycket rikligt illustrerad med fantastiska fotografier och reproduktioner – övervägande i svartvitt men även i färg.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 245/220 mm
Ryggbredd ca 27 mm
Vikt ca 1125 gram
Sidantal 255
Författare Curt Borgenstam och Bo Nyman
Förlag BM-förlaget
Utgivningsår 1981 (första upplagan)
Språk svenska
ISBN 91-8622402-6

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631347878

Visningar 33

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 3 maj 18:57

Motortorpedbåt - En krönika i ord och bild om ”Havets flygande brigad”

Utropspris

|0 Bud

450 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 798 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?