Beskrivning

  1. Målning Johan Johnsson. Storlek målning 85x62 cm och med ram 98x75 cm. Tavlan och ramen är i fint skick. Signerad Joh Johansson.

  2. Johan Albin Johansson, född 1 mars 1879 i Lund, död 6 maj 1951 i samma stad, var en svensk målare, tecknare och grafiker medlem av konstnärsgruppen De tolv.
  3. Johan Johanssons måleri gick från detaljrik realism i början av studietiden, till att präglas av de tyska impressionisterna med kraftigare färgsättningar. Sedermera fick även impressionismen ge vika för ett mer expressionistiskt måleri med kraftigare, svepande penseldrag och spår av influenser från Paul Cezanne och Edvard Munch. Hans motivkrets består mestadels av porträtt, landskap och interiörer i olja och pastell.

    "Höst vid universitetet" såldes hos Crafoord Auktioner för 81 000 kronor 2020.

    Impressionismens inflytande är tydligt i Johan Johanssons målningar runt 1910, som tar sig uttryck i en förfinad kolorit utan starkare motsättning i färgytorna samt en mjuk, diffus formgivning. Han övergick senare till en ljusare och lättare färgpalett där influenser av Rene Renoir går att spåra.

    Johan Johansson kom att bli en av de ledande skånska konstnärerna för sin tid. I mitten av 1920-talet blev han medlem av konstnärsgruppen De tolv, där bland andra Ivar Johansson och Tora Vega Holmström och ingick. Gruppen bestod av konstnärer från Skåne, med undantag för Jules Schyl.

    Från 1932 var Johan Johansson ledamot av Konstakademien och av Statens konstråd.
    Målningen och ramen är i gott skick.
    Tavlan kan avhämtas i Eskilstuna eller i Stockholm efter överenskommelse.

Objektnr 633569031

Visningar 25

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 2 jun 18:51

Oljemålning av Johan Johansson, 1879-1951. Medlem av konstnärsgruppen De tolv.

Utropspris

|0 Bud

899 kr

Slutar om

LilongweMaseru

Eskilstuna, Sverige

4.9

Verifierad

Toppsäljare

348 omdömen

Läs omdömen

Mer från säljaren

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?