Beskrivning

Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige, 150 År, 1934.

Medalj utgiven till 150-årsminnet av grundandet av Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige. Kung Gustav III stadfäste dess första reglemente år 1784. (Pupill är ett ålderdomligt ord för ett minderårigt föräldralöst barn.).

Graverad av Erik Lindberg 1934, signerad. Brons 35 mm. Vikt 13,6 gram. Präglad i endast 200 exemplar. Mycket bra kvalitet!

Åtsida: "ALLMÄNNA ÄNKE OCH PUPILLKASSAN I SVERIGE". Därinom det i kassans sigill förekommande emblemet. Nederst "1784".

Frånsida: "EFTERLEVANDES TRYGGHET OCH HÄGN". Planta uppbunden och stödd av tre pinnar, ovanför plantan en sexuddig stjärna. Nederst "1934". Gravörens signatur till höger nere på markavskärningen.

ALLMÄNNA ÄNKE- OCH PUPILLKASSAN
I början av 1700-talet beviljade konungen i ömmande fall en årlig pension till änkor efter avlidna statstjänstemän. Denna förmån missbrukades dock och år 1739 utfärdade kung Fredrik I i en kungörelse nya hårdare villkor. Familjepensionen blev nu mer av en nödhjälp och kungörelsen blev den avgörande händelsen för tillkomsten av det första försäkringsbolaget för efterlevandeskydd. Kommerserådet Anders Lissander samlade ihop delägare bland sina bekanta inom de statliga verken och bildade år 1740 Civilstatens änke- och pupillkassa, som blev Sveriges första livförsäkringsbolag.

År 1746 bildades Militiestatens Enke- och Pupillcassa. Brist på tillförlitlig försäkringsstatistik och alltför förmånliga villkor gjorde att Civilstatens Enke- och Pupillcassa hamnade i en svår ekonomisk situation. 1783 beslutade man därför att slå ihop Civilstatens och Militiestatens änke- och pupillkassor till Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige.

Kung Gustav III stadfäste det första reglementet för Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige den 23 februari 1784. Den drivande kraften vid omorganisationen var överstelöjtnant friherre Johan Gustaf Lagerbjelke.

Upphovsmannen till den första kassan var kommerserådet Anders Lissander. Denne spelade en inte oväsentlig roll i skalden Carl Michael Bellmans tidiga levnadshistoria. Anders Lissander var Carl Michael Bellmans "faderlige" vän och beskyddare. Bellman umgicks flitigt i det Lissanderska hemmet och var starkt intresserad av husets unga dotter, Ingrid Margaretha.

Objektnr 623971654

Visningar 129

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige, 150 År, 1934

Pris

175 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 111 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?