Beskrivning

Beck-Fries, Joachim Hans (1861-1939), generalkonsul. Schubertsällskapet 1909.

Stor kopparrelief framtagen av Schubertsällskapet i Wien, Österrike för hedrandet av svenske generalkonsuln (ambassadören) Hans Joachim von Beck-FriIs för hans insatser som möjliggjorde sällskapets resa till Sverige sommaren 1909. Reliefen undertecknad av sällskapets ordförande Josef A. Jaksch och sekreteraren Anton Weiss.

Schubertsällskapet (Schubertbund) i Wien, Europas förnämsta sångarkör, hade vid denna tiden ca 400 medlemmar. Under ett par års tid hade man planerat en resa upp till Sverige med genomförande av ett flertal konserter i Stockholm och Göteborg. Hälften av sällskapets medlemmar, drygt 200 st, var med på resan spm gjordes med det för sällskapet abonnerade ångfartyget Thalia. Thalia anlände Stockholm den 16/6 1909 för att veckan därefter även besöka Göteborg. Ett antal konserter hölls, alla för välgörande ändamål. Sveriges generalkonsul i Wien Hans Joachim von Beck-Friis var avgörande för resans genomförande.

Koppar 15,5 x 25 cm. Vikt 560 gram. Unikt exemplar, tillägnat Hans Joachim Beck-Friis. Praktexemplar!

Bystporträtt av Franz Schubert. Till höger "FRANZ", "SCHUBERT". Upptill i hörnen lagerkvistar. Nedtill lagerkvistar, musikinstrument och texten:

"DER SCHUBERTBUND HAT IN SEINER JAHRESVERSAMMLUNG DEN
EINHELLIGEN BESCHLOSS GEFASST, SE. EXZELLENZ DEN HERRN
HANS JOACHIM FREIHERR VON BECK-FRIIS,
AUSSERORDENTLICHEN GESANDTENUND BEVOLLMÄCHTIGEN
MINISTER DES KÖNIGREICHES SCHWEDEN IN WIEN
IN DANKBARER WÜRDIGUNG DER VIELEN VERDIENSTE
WELCHE SICH DERSELBE UM DIE ERFOLGREICHE DURCHFÜRUNG
DER NORDLANDREISE DES SCHUBERTBUNDES
ERWORBEN HAT, ZU SEINEM EHRENMITGLIEDE
ZU ERNENNEN. WIEN, 1.OKTOBER 1909

DER 1. VORSTAND: DER SCHRIFTFÜRER:
JOSEF A. JAKSCH ANTON WEISS"

SCHUBERTBUND (SCHUBERTSÄLLSKAPET)
Schubertbund (Schubertsällskapet) är en manskör i Wien, Österrike, grundad 1863.

Körens grundare, och dess första musikaliska ledare, var Franz Mair. Den var ursprungligen ansluten till en lärarförening och känd som Lehrersängerchor Schubertbund. Hänvisningen till Franz Schubert var betydelsefull eftersom Schubert kom från en lärarfamilj, som själv en gång varit lärare. 1870 lämnade kören lärarföreningen och döptes om till Schubertbund. Sedan 1918 har kören varit baserad i Wiens konserthus, och den har haft namnet Wiener Schubertbund sedan 1922.

132 sångare var närvarande vid den första repetitionen 1863, år 1909 hade man ca 400 medlemmar, vid första repetitionen 1946 efter andra världskriget fanns 80 sångare. År 2005 fanns ett 50-tal aktiva medlemmar.

Kören har gett konserter även utanför Österrike, en omtalad konsertresa var den till Sverige år 1909 då man abonnerade ett helt ångfartyg för att ta sig till och ge konserter i Stockholm och Göteborg (200 medlemmar deltog på denna resan). Svenske generalkonsuln i Wien Joachim von Beck-Friis var delaktig föe genomförandet att detta arrangemang.

Från grundandet har kören ägnat särskild uppmärksamhet åt Franz Schuberts verk; vid sin första konsert 1864 framfördes Schuberts Deutsche Messe, D 872. Den framför verk av viktiga kompositörer från alla musikaliska perioder. Verk har tillägnats kören av kompositörer inklusive Richard Strauss (Die Tageszeiten), Wilhelm Kienzl och Franz Lehár.

HANS JOACHIM VON BECK-FRIIS (1861-1939)
Hans Joachim Beck-Friis, född 27 september 1861 i Börringe, död 6 maj 1939 i Svedala var en svensk friherre och diplomat. Han var son till Corfitz Beck-Friis och Stina Nordenfeldt.

Från 1896 till 1899 var han kansliråd och chef för UD:s politiska avdelning. Efter en rad olika diplomatiska uppdrag utsågs Beck-Friis 1903 till minister i Konstantinopel och 1905 i Wien, till vilken post 1906 fogades befattningen som generalkonsul, och från 1915 dessutom ministerposten för den nyinrättade beskickningen i Bukarest. Under krigsåren utförde Beck-Friis här ett högt uppskattat arbete. 1918 utnämndes han till svensk minister i Köpenhamn, en post han innehade fram till 1928.

Beck-Friis fick stort erkännandet då han visat sig som en framstående kännare av och en varmhjärtad och uppriktig vän till Österrike-Ungern och att han med iver och framgång vårdat de ömsesidiga förbindelserna mellan denna monarki och sitt fädernesland.

FRANZ SCHUBERT (1797-1828)
Franz Peter Schubert, född 31 januari 1797 i Himmelpfortgrund, i dag en del av Wiens bezirk Alsergrund, död 19 november 1828 i Wien, var en österrikisk tonsättare.

Franz Schubert är ett av de mest välbekanta namnen i musikhistorien. Hans produktion under det korta liv han levde var enorm – över 1 000 verk – och mycket av musiken han skrev är skriven för mindre sammanhang, musikaliska salonger, och kräver inte konsertestrader eller operascener. Hans kammarmusik, pianomusik och sånger har framförts i hemmiljöer ända sedan de skrevs. Han var i hög grad en samtida tonsättare som använde texter av tidens stora poeter som Goethe, Friedrich Schiller, Heinrich Heine, Friedrich Rückert, med flera. Han umgicks flitigt i de intellektuella konstnärskretsarna i Wien, men var också välbekant med annan europeisk kultur och använde texter av bland andra Sir Walter Scott och Shakespeare.

Musikaliskt företräder han en tradition fast förankrad i Haydns, Mozarts och Beethovens musik, men är också en stor förnyare i synnerhet inom lied-genren.

------------------------
Fraktalternativ: Postnord frimärkt, alternativt Schenker spårbart/försäkrat. Samfraktar alltid.

Objektnr 628853963

Visningar 123

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Beck-FriIs, Joachim Hans (1861-1939), generalkonsul. Schubertsällskapet 1909

Pris

5 000 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 120 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?