Beskrivning

Kenyanska 10-centmyntet från 1970, en skatt genomsyrad av den kenyanska historiens rika gobeläng.

Pryder dess yta gör Mzee Jomo Kenyattas värdiga ansikte, en mäktig figur i nationens strävan efter självständighet och framsteg.

Detta mynt, mer än bara ett stycke valuta, förkroppsligar strävanden och drömmar hos en nation som går sin väg mot storhet.

Med varje glimt viskar den berättelser om mod, motståndskraft och det kenyanska folkets okuvliga anda.

Kenya 10 cents mynt från 1970 är tillverkat med noggrann uppmärksamhet på detaljer, med en diameter på cirka 23,5 millimeter och en vikt på cirka 3,5 gram. Består av koppar-nickel, dess fysiska utseende utstrålar elegans och hållbarhet, med en slät kant som ramar in den centrala designen.

På framsidan visas Mzee Jomo Kenyattas porträtt framträdande och förkroppsligar nationens ledarskap och vision.

Baksidan visar Kenyas vapen, som symboliserar enhet, styrka och framsteg. Med sin finstrukturerade yta och exakta gravyrer är detta mynt ett bevis på skaparnas konstnärskap och hantverk.

Jomo Kenyatta, ofta kallad Mzee (som betyder "äldste" eller "respekterad ledare"), var en central figur i Kenyas kamp för självständighet och dess efterföljande resa mot nationsbyggande.

Född i början av 1900-talet, framstod Kenyatta som en framstående antikolonial aktivist, som förespråkade kenyansk autonomi och suveränitet.

Hans ledarskap och vision spelade en avgörande roll i att Kenya blev självständigt från det brittiska kolonialstyret 1963, och han blev landets första premiärminister och senare dess president.

Kenyas 10-centsmynt från 1970, med Kenyattas porträtt, fungerar som en påtaglig symbol för hans arv och nationens resa. Det återspeglar det kulturella och historiska tillägnandet av Kenyatta som en vördad ledare, som förkroppsligar det kenyanska folkets strävanden och drömmar om frihet, framsteg och självbestämmande.

Myntdesignen firar inte bara Kenyattas avgörande roll i Kenyas historia utan hyllar också de värden som enhet, styrka och motståndskraft som definierade nationens kamp för självständighet.

Detta mynt inbjuder till ytterligare utforskning av Kenyas rika och komplexa historia, och uppmuntrar individer att fördjupa sig i berättelserna om uthållighet, mod och triumf som format nationen.

Genom att studera betydelsen av detta mynt får man en djupare förståelse för de kulturella, politiska och sociala krafter som har format Kenyas identitet och bana.

Den tjänar som en påminnelse om de uppoffringar som gjorts av tidigare generationer och den bestående anda av hopp och motståndskraft som fortsätter att inspirera både nuvarande och framtida generationer.

"Harambee" som vi ser skrivet på baksidan är ett swahili-ord som betyder "alla drar sig samman" eller "låt oss dra ihop." Det blev allmänt förknippat med Kenyas självständighetsrörelse och symboliserar enhet, samarbete och att arbeta tillsammans för ett gemensamt syfte.

Det kom att vara ett samlingsrop under kampen för självständighet och fortsätter än idag att vara ett centralt tema i kenyansk kultur och politik.

Objektnr 631188520

Visningar 38

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 1 maj 18:54

Kenyanska 10 centmyntet 1970. Harambee!

Slutpris

|

5 kr

Auktionen är avslutad

Samling_2 vann auktionen

ELUWHIP

Hässelby, Sverige

4.9

ELUWHIP

Verifierad

Toppsäljare

101 omdömen

Mer från säljaren

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?