Beskrivning

Den eftertraktade 1 edition av Monster Manual D&D (4:e tryckningen 1979) med de ovanliga topless-porträtt av några av dess kvinnliga monster, såsom succubus, typ V-demoner, lamia och sylph.

Författare Gary Gygax
Genre Rollspel
Utgivare TSR
Publiceringsdatum december 1977 (Tryck 1979)
Mediatyp Tryck (inbunden)
Sidor 112
ISBN 0-935696-00-8 (fjärde tryckningen 1979)

Skick:
Läst med smärre slitningar och repa på omslag.
Biblioteksstämpel och ägarstämpel på pärmens insida (gallrad).
Små blyertsanteckningar här och där o form av små stjärnor vid några monster.
Se bilder
Fler bilder kan skickas vid begäran.

The Monster Manual (MM) är det primära bestiarium och källboken för monster i fantasyrollspelet Dungeons & Dragons (D&D), först publicerad 1977 av TSR.
The Monster Manual var den första inbundna D&D-boken och innehåller monster som härrör från mytologi och folklore, samt varelser som skapats speciellt för D&D.

Beskrivningar av varelser inkluderar spelspecifik statistik (t.ex. monstrets nivå eller antal tärningar), en kort beskrivning av dess vanor och livsmiljöer, och vanligtvis en bild av varelsen.
Tillsammans med Player's Handbook och Dungeon Master's Guide är Monster Manual en av de tre "grundläggande regelböckerna" i de flesta utgåvor av D&D-spelet. Som sådan har nya utgåvor av Monstermanualen släppts för varje utgåva av D&D.

På grund av detaljnivån och illustrationerna som ingick i 1977 års utgåva nämndes boken som ett centralt exempel på en ny stil av krigsspelsböcker. Framtida utgåvor skulle bygga på olika källor och fungera som ett kompendium av publicerade monster.

Inspiration
Spelforskaren Jaroslav Švelch såg Monstermanualen modellerad efter "medeltida bestiarier, bara med mer exakta figurer": "Medan medeltida bestiarier försökte placera okända varelser inom vad som var det kända natursystemet, skapade spel som Dungeons & Dragons simulerade sina egna naturer och befolkade dem med varelser som följde deras artificiella lagar och villkor."

Original Monster Manual
Den första publikationen med titeln Monster Manual skrevs av Gary Gygax och publicerades 1977 som en bok på 108 sidor. Det var den första inbundna boken för något D&D-spel och den första av de viktigaste manualerna som publicerades för den nya Advanced Dungeons & Dragons (AD&D) versionen av spelet.
The Monster Manual var ett speltillägg som var avsett att i detalj beskriva de standardmonster som användes med AD&D.
Boken sammanställer över 350 monster, några nya och andra reviderade från äldre källor som Monsters and Treasure, Greyhawk, Blackmoor, Eldritch Wizardry, The Strategic Review och Dragon magazine.
Varje monster listades i boken i alfabetisk ordning med en fullständig beskrivning och spelstatistik och många hade en illustration, vissa med ”topless” teckningar av exempelvis Succubus i denna första utgåva.
Omslaget till originaltryckeriet illustrerades av David C. Sutherland III.

En mjukpärmsversion av Monstermanualen trycktes i Storbritannien av Games Workshop 1978.
När boken trycktes på nytt 1985 hade den nya omslag av Jeff Easley.
Boken förblev relativt oförändrad under de femton tryckningar som gavs ut fram till 1989.
Mindre förändringar under tryckningen inkluderade en omslagsändring för att matcha en ny logotyp och husstil, och några mindre korrigeringar som infördes i 1978 års tryckning.

Denna första upplagan av Monster Manual innehöll något så ovanligt som topless-porträtt av några av dess kvinnliga monster, såsom succubus, typ V-demoner, lamia och sylph. Den första upplagan var också det första framträdandet av mimiken.
1999 släpptes en pocketutgåva av den första upplagan.
Den första upplagan av Monster Manual reproducerades som ett nytryck 2012.

Mottagande
Monster Manual recenserades också av Don Turnbull som ansåg att "den här manualen förtjänar en plats i varje D&D-entusiasts bokhylla", och berömde den förklarande texten och sa att den "förstärker, där det behövs, [spelstatistiken] och resultatet är den mest omfattande listan över D&D-monster du kommer att hitta, presenterad i en tydlighet som tyvärr är alltför sällsynt i andra källor."
Turnbull noterade några smärre tryckfel och ansåg att vissa av teckningarna inte var lika bra som andra, men ansåg att bokens kvalitet "är så hög som man rimligen kan förvänta sig i en så komplex fråga".
Turnbull avslutade med att säga: "Jag kan inte göra mer än att ösa beröm över Monstermanualen. Om varje DM och varje spelare inte köpte det skulle jag bli väldigt förvånad. Det är utan tvekan det bästa som TSR har producerat hittills."

Lawrence Schick, författare till Heroic Worlds, kommenterade att "Eftersom ingenting är lättare att designa än nya monster, har det gett upphov till en mängd imitationer."

Speljournalisten David M. Ewalt kommenterade att "Advanced Dungeons & Dragons Monster Manual kan ha varit ett bråttomjobb, men dess kvalitet är obestridlig. [...] The Monster Manual lyckades inte bara som ett spelkomplement utan genom att upphöja D&D:s regelbok till fetischobjekt. [...] Boken blev en älskad följeslagare till en generation av spelare, något som de kom tillbaka till om och om igen."

Scott Taylor från Black Gate listade Monster Manual som #8 på listan över "Top 10 'Orange Spine' AD&D Hardcovers av Jeff Easley, och sa "Classic! En Röd drake som slåss mot Pegasi i en luftduell? Vad finns det att inte älska med den här?"

I sin bok Monsters, Aliens, and Holes in the Ground från 2023 kallade RPG-historikern Stu Horvath mängden och professionalismen i interiörillustrationerna banbrytande och sa "Sutherland får främst sällskap av David Trampier, vars rena, exakta linjer ofta framkallar känslan av medeltida träsnitt.
Tillsammans skapar de en värld där grönt slem droppar från taket och (hungriga) skattkistor kan komma till.
Rollspel utspelar sig i sinnets teater, men vikten av att äntligen se dessa varelser, ofta i tablå med olyckliga äventyrare som möter sina undergångar, kan inte överskattas ... Monster Manual satte formen för andra att följa [och] alla omfamnar en standard för konst och detaljer som skapats här av Gygax och hans medarbetare." Witwer et al. kommenterade i sin översikt över spelets konstverk: "Sammantaget blev Monster Manual-bilderna de kanoniska representationer av dessa fantastiska varelser för en hel generation, ett modernt bestiarium som har fungerat som en auktoritativ resurs för otaliga efterföljande fantasyspel."

Objektnr 633182273

Visningar 97

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 13:36

Advanced D&D Monster Manual - 1 upplagan 4 tryck 1979

Såld för

|0 Bud

500 kr

Annonsen är avslutad

Såld med prisförslag

kluve

Blentarp, Sverige

5.0

kluve

Verifierad

Toppsäljare

1 450 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?