Beskrivning

SYSTEMET LAGOM: rusdrycker, intresseorganisationer och politisk kultur under förbudsdebattens tidevarv 1900-1922

av Lennart Johansson

Tryckt 1995.

Häftad avhandling i gott skick, mindre bruksspår och en mindre tillskrift.

"Systemet lagom" handlar om hur och varför man i Sverige på 1910-talet avfärdade rusdrycksförbudet och i stället valde brattsystemet som alkoholpolitisk lösning.
Genom att ta sin utgångspunkt i den svenska politiska kulturen, en kultur historiskt framsprungen ur de specifika svenska samhällsförhållandena där starka integrativa krafter skapat en politisk konsensus och en samhällelig helhetssyn och där sysselsättningsfrågan under 1910-talet spelade en avgörande roll, driver författaren tesen att rusdrycksförbud var ett allt för radikalt politiskt beslut för att passa in i den svenska politikens lagomhet.
I avhandlimngen ges intresseorganisationerna bland arbetsgivare och arbetstagare stort utrymme. Genom deras möjlighet att aktivt delta i den politiska beslutsprocessen, och betona sysselsättningsfrågan, blev kompromissen mellan dessa organisationer och den politiskt välorganiserade och numerärt starka förbudsrörelsen den naturliga lösningen i striden om alkoholen under 1910-talet. Det blev brattsystemet - inte förbudet - som gick segrande ur striden.

SE BILDER FÖR MER INFORMATION.

Objektnr 568544647

Visningar 98

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

SYSTEMET LAGOM Lennart Johansson 1995

Pris

390 kr

Haldins_Hylla

Mönsterås, Sverige

5.0

Haldins_Hylla

Företag

Toppsäljare

15 177 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?