Beskrivning

Tatuering - Ett sinnligt äventyr, av Birgitta Svensson

Tatueringar finns idag överallt. På stranden. I staden. På landet. På flickvänner. På pojkvänner. På mammor och på pappor. Ja, tatueringar finns på morfäder och farmödrar och snart även på fan och hans moster också. Tatueringar är ett fenomen som bara växer och växer och bokstavligen breder ut sig över allt fler och fler svenska kroppar. Frågan är - varför har det blivit så populärt?

Idag är tatueringar långt ifrån något kontroversiellt, som det var tidigare. De är inte längre tydliga tecken på något utanförskap, eller att man har med en sjöman, kåkfarare eller biker att göra. Inte heller signalerar de längre att personen är en riktig rocker. Vem som helst kan idag se ut som Tommy Lee i Mötley Crüe 1987. Och gör det också.

Idag betraktas tatueringar som en modeaccessoar, tillgänglig för alla. Att gadda sig är idag ungefär lika laddat som att skaffa sig ett trendriktigt hipsterskägg, eller en märkesväska. Det vill säga, inte särskilt alls. Vilket bidrar till populariteten. För ju ofarligare, desto folkligare. Man skulle helt enkelt kunna påstå att den utbredda förekomsten av tatueringar – och inte bara i Sverige – är ett av de allra största modeskiftena som skett under senare år. Ja, kanske det största.

”En vårdag 1995 åker en grupp kvinnor i åldrarna 18 till 43 år från Veddige i Halland på en bussresa till en tatuerare i Helsingör för att dekorera sina kroppar. Med en skildring av helt ”vanliga” människors tatueringsintresse inleder Lundaetnologen Birgitta Svensson sin bok Tatuering – ett sinnligt äventyr och berättar sedan om tatuering som identitetsskapande medel, om motivval och förebilder, om hur synen på tatuering förändrats, och avslutar med att analysera varför vi nu upplever en tatueringsrenässans.

Tack vare Peter Segemarks läckra och sensuella bilder och den höga konstnärliga nivån på Nina Ulmajas grafiska form har det blivit en mycket vacker och spännande bok. Framställningen är populärvetenskaplig med omfattande notapparat och rikt referensmaterial hämtat bl.a. från fängelser och tatueringsstudios. Litteraturlistan är omfångsrik och omfattar såväl äldre som nyare artiklar och forskning inom området.”

Den häftade boken (s k danskt band) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med spännande fotografier och reproduktioner, övervägande i färg men även en del äldre i svartvitt.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 205/238 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 750 gram
Sidantal 192
Författare Birgitta Svensson
Förlag Nordiska Museets förlag
Språk svenska
Utgivningsår 1998
ISBN 91-7108-430-4

Porto:Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: Vänligen betala inom 2 dagar efter avslutad auktion!

Objektnr 633202920

Visningar 28

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 21 maj 17:59

Tatuering - Ett sinnligt äventyr

Utropspris

|0 Bud

160 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 975 omdömen