Beskrivning

Stockholm då och nu, av Johan Lindberg

I Johan Lindbergs Stockholm då och nu får läsaren se ett antal fascinerande jämförande bilder från då och nu. En del får betraktaren att studsa till, till exempel bilden på smala, backiga och illaluktande Lutternsgatan som i dag är ståtliga Kungsgatan. Eller bilden på den nu fällda tv-eken vid Gärdet när den i mitten av 1900-talet fortfarande omgavs av en lantlig miljö utan storstadsbrus.

Boken är tänkt både för den inbitne stockholmaren och för den som precis har börjat intressera sig för huvudstaden. Stockholm då och nu innehåller ett antal spännande guldkorn att dela med sig av till nära och kära. Läsaren kommer exempelvis kunna stå inne i Gallerian på Hamngatan och säga: ”Vet du att en gata som försvann – Norra Smedjegatan – gick precis här förut?”. Och vid Karlaplan kan ni peka mot Fältöversten och utbrista: ”Vet du att det så sent som i början av 1970-talet låg en ’kåkstad’ här?”

Med stor nyfikenhet har journalisten och författaren Johan Lindberg gett sig i kast med att ta reda på hur det egentligen var på Stockholms förvandlade platser en gång i tiden. Hur var känslan, hur lät det och hur luktade det? Var det likt den skimrande bild vi får när vi ser de gamla bilderna?

Människorna som var där och upplevde platserna har kontaktats och intervjuats. De har inte bara fått berätta om de ljusa stunderna utan även om vad som kanske var besvärligt och opraktiskt. Det visar sig att bilden sällan blir svart eller vit – utan någonstans där mittemellan. I boken får ni möta en kvinna vars familj bodde på ett helt våningsplan vid Stureplan med kristallkronor i nästan varje rum. Det låter som en dröm, men som barn upplevde hon på 50-talet lägenheten som mörk, otrygg och enslig. Däremot har hon ljusare minnen från tidningsförsäljningen vid Svampen och känslan att köpa en burk god marmelad för den intjänade 2-kronan. Vi möter också en man som växte upp vid Mariatorget då Södermalm ännu inte hade blivit en hipp stadsdel. Från fönstret såg han ibland poliser bekämpa fyllerister med sablar.

Vacker bok med hög nostalgifaktor

För en del blir bokens bilder och historier en nostalgitripp genom de restauranger, personer och företeelser som inte längre finns kvar. Många av bokens bilder har aldrig visats tidigare, eftersom de är hämtade ur privata fotoalbum. Kända och okända stockholmare berättar här om sina minnen. Det ljusa och mörka mixas till en nyanserad bild som är en viktig del av Stockholms historia.

Den inbundna boken (linneklotband) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med spännande fotografier i färg och svartvitt.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 238/210 mm
Ryggbredd ca 21 mm
Vikt ca 825 gram
Sidantal 222
Författare Johan Lindberg
Förlag Historiska media
Språk svenska
Utgivningsår 2017
ISBN 91-7545-563-1

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 631873186

Visningar 29

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 8 maj 17:54

Stockholm då och nu

Utropspris

|0 Bud

240 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 963 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?