Beskrivning

FRÖN (30st/påse)

Trivialnamn: Såpnejlika, Såpört, Tvålrot
Vetenskapligt namn: Saponaria officinalis
Familj: Caryophyllaceae

Växthistoria & användning:

Såpnejlika används precis som namnet antyder som tvål, schampo och tvättmedel. Såpnejlikan är en inhemsk nyttoväxt som i det traditionella Sverige ofta användes både till att tvätta textiler samt personhygien. Idag används den i kurer mot acne.

Hela växten är användbar, dvs. blommor, blad, rötter och stam. Såpnejlikan innehåller fettlösande ämnen som löddrar tillsammans med vatten. Högst koncentration av de fettlösande ämnena finns i roten. Den löddrande vätskan går sedan att tvätta i, använda som schampo & tvål eller som allmänt rengöringsmedel.

Blommorna doftar sött på kvällarna och är flitiga när det kommer till att locka till sig pollinatörer.

Odling:

I och med att Såpnejlikan är anpassad till svenskt klimat är det inga svårigheter att odla den på friland här. Den trivs i de flesta jordar, allra bäst funkar något lerhaltiga jordar. Sol/halvskugga är bra lägen. Blir 30-100 cm hög beroende på växtplats.

Såpnejlika kan breda ut sig ordentligt via underjordiska utlöpare. Så välj noggrant var du planterar den. Gärna inhägnat och för sig själv ifall du inte vill att den ska ta över odlingen.

Sådd:

Sådd direkt på växtplatsen eller förkultivering inomhus. 1 cm djupt. Håll sådden fuktig vid inomhusodling. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylen ca en månad.

Alternativt så utomhus i krukor eller på friland sep-nov. Fröerna gror kommande vår.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30-100 cm
Grotid: 1-3 mån
Växtzon: 1-5

Lycka till!

Skickas via posten med en 22kr i fraktkostnad!

OBS! Vill ni utnyttja fraktkostnaden och är intresserade av fler typer av frön? Se våra övriga annonser och få fröna skickade tillsammans (22kr i frakt)

Objektnr 631698901

Visningar 91

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 15 maj 23:30

FRÖN Såpnejlika (Saponaria officinalis) säljes

Såld för

38 kr
Annonsen är avslutad

Tradgardsdags

Malmö, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verifierad

Toppsäljare

299 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?